2024. április 24. szerda
György és Debóra napja

Jégsikálás felsőfokon

A curling, noha téli sport, nem csak az északi vagy hegyi nemzetek sportja. Magyarország máris csúszókorong hatalom, a közép-európai mezőnyben mindenképpen. Béres Alexandra, a magyar női csapat oszlopos tagja volt, de a második babája miatt egy időre biztosan megpihen.

Leginkább a petanque jut eszembe a curlingről: ott is a „kigolyózás” a lényeg, a különbség a jég. Jól gondolom?

Ennél azért nagyobb a különbség. A közös az, hogy ugyanúgy egy távoli célt kell eltalálni, s mindkettőre mondhatjuk, hogy szabadidős tevékenység. De a curling ma már téli olimpiai sportág, amelyet 4 fős csapatok játszanak. A cél az, hogy a 10 endből (menetből) álló mérkőzés során a pálya másik végén lévő nagy kör középpontjához minél közelebb kerüljenek a kövek. Az a csapat nyeri az egyes endeket, akinek a köve, vagy kövei, miután az utolsó kövét eldobta, a legközelebb van a középponthoz. A 10 end összesített eredménye adja a végeredményt.

 

Akkor egyetlen kő, az utolsó dönthet?

Az utolsó kő helyezése nagyon fontos, megváltoztathatja az end kimenetelét, sőt akár sorsdöntő is lehet. Ezzel a csúsztatással kiüthetők, szétkoccolhatók, vagy sok módon átrendezhetők a kövek.

 

Fizikai vagy szellemi sport a curling?

A mérkőzések 2,5-3 órásak, ennyi ideig kell koncentrálniuk a játékosoknak a tervezésre, a csúsztatások kivitelezésére. De fizikai sportnak is bátran nevezhetjük, hiszen amíg az egyik játékos csúsztat – a kő akár 20 kilogrammot is nyom –, addig másik kettő negyven méteren át teljes erőbedobással söpör. A pulzusuk ilyenkor 160-180 között van. Meccsenként 60 kő – mert 20-at az adott játékos dobott - végigsöprése, felér egy kemény kardioedzéssel.

 

Hogyan lehet edzeni erre? Otthon naponta többször felmosunk?

Ha nincs jég, akkor is kell edzeni, de természetesen nem felmosással. Nyáron futással, evezéssel, konditermi edzéssel lehet erősíteni. Télen is van kardio edzés, de a szezonban a jégen is készülünk. Ilyenkor gyakoroljuk a különböző formációk dobását, illetve csapat- és egyéni feladatokat gyakorlunk. Mint bármilyen más sportág, ez is mindennapos gyakorlást igényel, a csapat minden tagjától, mert a négy ember precizitásától függ az eredmény. Vannak persze egyéni teljesítmények, de a curling leginkább csapatsport.

 

Az erőnlét ezek szerint fontos, de a tévében néha pocakos urakat is látni a pályán…

Az élvonalban mindenki sportos, ha ott pocakos úr bukkan föl, akkor biztosan van vagy 20-30 év gyakorlat a háttérben, ami ellensúlyozza a pocakot. A magyaroknak ilyen lehetősége nincs, hiszen csupán 13 éve játsszuk ezt a sportot. Én egyébként is abban hiszek, hogy akkor lehet eredményes valaki egy sportágban, ha legalább 10 éve, vagy gyerekkora óta űzi.

 

Van utánpótlása a hazai curling sportnak?

Igen, van oktatás, sok gyerek játssza, speciálisan nekik kialakított, könnyített felszereléssel. De az utánpótlást tekintve még bőven vannak lehetőségeink, hiszen a felnőttek az Eb-n nemrég kerültek be a B-ligában az élvonalba, de mind a női, mind a férfi, válogatott játszott már az A-ligában is, úgyhogy számolnak velünk. Már van vegyes páros világbajnokunk, vegyes páros ezüstérmesünk, tehát az eredmények szépen jönnek.

 

Úri huncutság, vagy mindenki számára elérhető sport a curling?

Árban semmiképp nem nevezhető elit sportnak. Pályabérlésre szükség van ugyan, de ezt a gyerekek, illetve a klubok kedvezményesen megkaphatják. A felszereléseket sem kell rögtön megvásárolni, ezek a pálya részét is képezik, de bérelhetők is a kezdők számára.Saját cipőre és seprűre azért már az elején szükség lehet, de az alapfelszerelés minden sportágban szükséges.

Sajnos állami támogatást egyelőre keveset kap a hazai csúszókorong sport, ezért a versenyeken való részvételt, edzőtáborokat, utazásokat mindenkinek magának kell finanszíroznia, ami komolyabb kiadást is jelenthet.

 

Hány pálya van az országban?

Két pályánk van, az egyik Budapesten, a másik Debrecenben.

 

Akkor az, hogy valahol van jég, még nem jelenti azt, hogy lehet curlingezni?

Sajnos nem, ehhez speciális jég kell, sima műjégen nem lehet játszani.

 

Mitől speciális a curling jég, mitől függ a pálya minősége?

Egy csomó fizikai jellemzőtől függ a játék kimenetele, kezdve a levegő hőmérsékletétől, a jég belső hőmérsékletén át a páratartalomig. De ugyanígy számít a kövek minősége, vagy az, hogy mennyit változik a pálya egy meccs alatt.

 

Ezeken a fizikai jellemzőkön változtatnak a játékosok, amikor vadul söpörnek a kő előtt?

Két célja van a söprésnek. Az egyik, hogy hevítsék a jég felületét, amitől gyorsabban, ezért távolabbra csúszik a kő. A másik feladat, hogy a meccs közben a jégre permetezett vízből keletkező apró buborékokat elegyengessék.

 

A sikálás eredményezi a kanyarodást is?

Közvetlenül nem. A kanyarodást az okozza, hogy a csúsztató játékos megpördíti a követ, amely a centrifugális erő hatására kezd kanyarodni, amikor lassul a tempója. Minél tovább tudjuk tehát mozgatni a lassuló követ, annál hosszabb és nagyobb lesz az ív, amit leír.

 

Idén tavasszal még Ön is benne volt a magyar női curling válogatottban. Hogyan tervezi a folytatást?

A csúszókorong a harmadik sportág, amelyben válogatott szinten versenyeztem. Ha jól számolom, tizenkétszeres magyar bajnok vagyok, a Szekeres Ildikó féle csapattal megnyertük a B-ligát az Eb-n, s felkerültünk az A-ligába is. De mint minden versenysport, ez is nagyon sok időt és energiát visz el, amire két gyerek mellett nem lesz lehetőségem. A második babánk októberben érkezik, ezért tavasz óta már nem is vagyok aktív.

 

Visszatér?

Azt nem mondom, hogy soha, de 38 évesen, három verenysport után, teljesen normális, ha az ember úgy gondolkozik, hogy visszavonul az élvonalból.

 

Pedig a korábbi sportok közül épp a curling lehet az, amit akár negyven fölött is űzhetne.

Így van. Nem is az a kérdés, hogy a korom engedné-e, sokkal inkább az, hogy a család mellett tudok-e heti 4-5 alkalommal, 3 órát erre szánni az életemből. Az élsport mellett nem lehet a munkával és a gyerekekkel is foglalkozni. A férfiaknak könnyebb, mert nincs hozzájuk nőve úgy egy gyerek, mint a nőkhöz.

 

Néhány hét múlva szül, a sporttal teljesen felhagyott?

Nem, pocakos tornát, szenior tornát még most is tartok, és a szervezésből is kiveszem a részem. Persze, amint a baba megérkezik, ő lesz az első. Nagyon várjuk őt a férjemmel és kislányommal együtt, remélem, hogy minden a legnagyobb rendben lesz a szülés körül.