2024. április 16. kedd
Csongor és Joakim napja

Nők a tudományért: idén tarolt a Debreceni Egyetem

Az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett „A nőkért és a tudományért” pályázatban a Debreceni Egyetem két kutatóját, Korponay-Szabó Ilma orvost és Valkó Orsolya ökológust és az ott diplomát szerzett Enyedy Éva Annát is díjazták.

A  „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” nevet viselő 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíj kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a női kutatók számának és társadalmi elfogadottságának növeléséhez és hogy minél több tehetséges és sikeres nő váljon elismertté. Van is tennivaló ezen a területen, hiszen a női kutatók aránya világszerte 30 százalék alatt van, míg az EU-ban az akadémiai pozíciók 11 százalékát töltik be nők.

Az egyik díjazott, Korponay-Szabó Ilma évtizedek óta foglalkozik a lisztérzékenység kutatásával a Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján és budapesti Heim Pál Gyermekkórházban. A professzor egy olyan gyorsteszt kifejlesztésében vett részt, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. Az egyetemi tanár most azt kutatja, milyen összefüggés van a genetika és a környezeti hatások között a lisztérzékenység kialakulásában.

 

Minden századik embert érint hazánkban a lisztérzékenység, éppen ezért meglepő, hogy az érintettek 80 százaléka nem is tud a saját betegségéről. A felismerést megnehezíti, hogy a tünetek nem jellegzetesek, és nem közvetlenül a glutén fogyasztása után jelentkeznek. A professzor egy olyan gyorsteszt kifejlesztésében vett részt, ami pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót. Ennek segítségével számos óvodás és iskolás gyermeknél állapították már meg a betegségre való hajlamot. Az egyetemi tanár most azt kutatja, milyen összefüggés van a genetika és a környezeti hatások között a lisztérzékenység kialakulásában.

 

Magyarországon minden századik embert érint a lisztérzékenység

1177.jpgA második díjazott a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékén dolgozó Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. Az elmúlt évtizedben a magyarországi szántóföldek közel 10 százalékát hagyták el a gazdák a termőföld romló minősége vagy a gazdaságtalan művelés miatt. A gondozatlan földeket hamar ellepik az olyan káros gyomnövények, mint például a parlagfű. A fiatal ökológus 2003 óta dolgozik azon, hogy helyreállítsa a természetes ökológiai egyensúlyt ezeken a területeken azzal, hogy őshonos gyepet telepít az elhagyott földekre. A Hortobágyi Nemzeti Park területén található Egyek-Pusztakócs környékén 800 hektárnyi szántóföld helyére telepítettek gyepet, visszaállítva ezzel a tájegység egyensúlyát.

A harmadik díjazott, Enyedy Éva Anna a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán diplomázott és szerzett doktori fokozatot, ma a Szegedi Tudományegyetem adjunktusaként valamint egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként dolgozik, A kutató azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Még a laboratóriumban kiszűri a lehetséges mellékhatásokat, hogy a rákos betegekhez már kizárólag olyan gyógyszerek jussanak el, amelyek nem okoznak súlyos rosszullétet – méltatta a díjazottakat a L’Oréal - UNESCO közleményében.

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban