2019. szeptember 22. vasárnap
Móric napja

Alagút szindróma a rejtélyes fájdalom oka?

Alagút szindrómának nevezzük azokat a test különböző pontjain megjelenő kínzó fájdalmakat, zsibbadásokat és izomgyengeségeket, amelyekért az adott területet beidegző idegnyomódások tehetők felelőssé.

Az alagút kifejezés az anatómiai résről kapta a nevét, amelyben idegek és erek futnak az ínak között. Ha ebben az alagútban valamilyen duzzanat, gyulladás, vizenyő keletkezik, ez a szűk csatorna még inkább összenyomódik és elkezdi nyomni az idegeket és az ereket.Következményként kialakulnak a panaszok, a kezdeti zsibbadástól a később jelentkező érzéskiesésig és fájdalomig. Végső esetben előfordulhat az izomgyengeség és az izomsorvadás is az ideg által ellátott területen.

 

Alagutak – vagyis anatómiai csatornák – több testtájon vannak, de leggyakrabban a könyököt, a csuklót és a kézben lévő kisízületeket érinti a probléma, amelynek jellemző tünete a kar fájdalma és/vagy a kéz az ujjak zsibbadása. Szakmailag éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a reumatológus meghatározza a tünet okát, felállítsa a korrekt diagnózist

 

1171.jpg

Meg kell szüntetni az okot

Ha az érintett területre injekciósan gyulladáscsökkentőt juttatunk, akkor a szúrás után 1-3 napon belül nagyon jelentős javulás jön létre, ugyanis így az a probléma szüntethető meg, amely az összenyomódást okozza. Ehhez a speciális technikához elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük az alagút anatómiai elhelyezkedését.

-Sokszor már az első injekció is megszünteti a fájdalmat, de az is elképzelhető, hogy a teljes javuláshoz ismétlésre van szükség. Ugyanazon területre legfeljebb három injekció adható, néhány napos különbségekkel. Mivel jórészt szteroidot használunk gyulladáscsökkentőként, nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk, hogy rövid, közepes, vagy hosszú hatású válfaját használjuk.

 

 

Lehetséges alternatívák

1170.jpgAkik nem szeretnének gyulladáscsökkentőként szteroidokat alkalmazni, jó alternatívát jelenthetnek a Guna bioterápia és lökéshullám kezelés. A Guna bioterápiával az orvosi kollagén bejuttatása  és gyulladás csökkentése  érhető el, amivel a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket lehet megerősíteni és ezzel tartós fájdalom csökkenés érhető el. Dr. Pál Mónika szerint a szintén alternatívaként működő lökéshullám terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk, hogy a fájdalom befolyásolja az életünket és mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

 

forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu