Vigyázz, kész, tölts!
A burgonya általában húsok mellé kerül az asztalra, s bár az alábbi receptek szintén lehetnek köretek, önálló fogásként is megállják a helyüket. Nemcsak ízletesek, de gyorsan elkészíthetők, s akár a gyerekeket is bevonhatja a sütésbe főzésbe. Az iskolakezdés zűrős napjaiban jól jönnek a könnyen és egyszerűen összedobható finomságok.
Csirkés gomba krumplikabátban
Hozzávalók
4 személyre
4 db nagyméretű burgonya
20 dkg csirkemell filé
20 dkg gomba (csiperke, laska)
1 tasak bolognai szósz
2 dl tejföl
friss rukkola
snidling
ízlés szerint só, bors
olaj
Elkészítés
Mossa le, majd főzze meg a héjában a burgonyákat. Vegye ki a vízből a krumplikat, és egy tepsiben süsse tovább a gumókat 150 fokra előmelegített sütőben, amíg a héjuk barnulni kezd.
Amíg a burgonya sül, egy szélesebb serpenyőben kevés olajon süsse át a kockákra vágott csirkemell darabokat. Öntse hozzá a felkockázott gombákat, és a kikevert bolognai szószt. Forralja össze a ragut, ha igényli, ízesítse sóval, borssal.
Tálaláskor vágja ketté a burgonyákat úgy, hogy az alsó részen a héja összetartsa a gumókat. Tegye mindet egy-egy tányérra. Töltsön minden krumpliba egy kanál ragut, a tetejére csorgasson tejfölt és szórja meg snidlinggel. Díszítse a tányért a megmosott rukkola levelekkel.
Tipp! Chili szósszal is kitűnő
Blue Cheese bomba
Hozzávalók
(4 személyre)
8 db közepes méretű, fehérburgonya
20 dkg kék sajt (pl. Stilton-sajt)
Friss vízitorma
Ízlés szerint só, bors
Elkészítés
A burgonyákat alaposan mossa meg, majd a héjában főzze meg őket. Amikor elkészültek, hagyja kissé pihenni a krumplikat, majd vágjon mindegyik tetejére egy keresztet úgy, hogy a gumók alsó harmadáig nyomja a kést. Óvatosan nyissa szét a krumplikat, bélelje ki a belsejüket a vízitorma leveleivel, majd töltsön mindegyikbe egy kiskanálnyit a villával összetört kéksajtból. Frissen, melegen tálalja.
TIPP! Sütőben kissé megpiríthatja!
Kaviár krumplibundában
Hozzávalók
4 személyre
8 db közepes méretű fehérburgonya
10 dkg vörös kaviár
10 dkg zsíros sajt
10 dkg túró
2 dl tejföl
só
friss zöldségek
vaj és alufólia a sütéshez
Elkészítés
Mossa meg, és csomagolja alufóliába a burgonyákat, de mielőtt betekeri a gumókat, tegyen mindegyik tetejére egy kiskanálnyi vajat. Előmelegített sütőben 150 fokon süsse kb. egy óra hosszat a burgonyákat.
Amíg a krumpli sül, reszelje le a sajtot, keverje össze a túróval és a tejföllel. Ügyeljen rá, hogy a massza ne legyen túlságosan folyós. Ízlés szerint sózhatja, de vigyázzon, mert a kaviár önmagában is sós. Ha kész, tegye hűtőbe a krémet.
A kész burgonyákról óvatosan hámozza le a fóliát, majd tegye a tányérokra. Vágja be a gumókat hosszában, és kanalazzon a résbe a krémes töltelékből. Végül minden krumplira tegyen egy kiskanálnyi kaviárt. Forrón kínálja!
Tipp! Friss zöldségeket adhat mellé!
Sajtos-diós krumpli, zöldfészekben
Hozzávalók
4 személyre
4 db nagyméretű burgonya
20 dkg gorgonzola sajt
leveles zöldségek (kerti zsázsa, rukkola, madársaláta, spenót)
dió
Elkészítés
Főzze elő a héjukban a burgonyákat, majd tegye egy tepsibe és 150 fokos sütőben süsse tovább, amíg kezdenek megpirulni.
Vegye ki a tepsit a sütőből. Metssze be hosszában a krumplikat. Morzsoljon mindegyikre a gorgonzola sajtból, nyomkodjon a sajt közé dióbél darabokat. Tegye vissza a tepsit a sütőbe, és hagyja, hogy a sajt ráolvadjon a krumplikra.
Tálaláskor készítsen friss zöldekből fészket a tányérokon, erre tegye a krumplikat.
Tipp! Készítheti trappista sajttal is!
Zöldséges sültburgonya
Hozzávalók
4 személyre
8 db közepes méretű burgonya
Friss zöldségek (brokkoli, sárgarépa, uborka, zöldbab, hagyma)
Az ízesítéshez petrezselyem és fokhagyma
Elkészítés
Mossa meg alaposan, majd főzze meg a héjában a burgonyákat. Vágja le hosszában a felső harmadukat, kanalazzon ki egy keveset a belsejükből, majd sütőben (150 Celsius fokon) néhány percig süsse tovább a gumókat.
A zöldségeket mossa és pucolja meg. Vágja kockákra az uborkát, a sárgarépát, a zöldbabot és a hagymát, szedje rózsákra a brokkolit, majd rövid ideig párolja őket (maradjanak roppanósak!).
Zúzzon össze két gerezd fokhagymát, és kenjen belőle minden burgonyába, mielőtt megtölti őket. Tegye tányérra az így előkészített krumplikat, és kanalazza tele mindet a zöldségekkel.
Tipp! Sajttal megszórva még ízletesebb!
Tejfölös burgonya
Hozzávalók
4 személyre
8 db hosszúkás fehérburgonya
4 dl tejföl
snidling
só
friss rozmaring
Elkészítés:
Mossa meg alaposan, majd főzze meg a héjukban a burgonyákat. Forrón vegye ki a gumókat a vízből, és hosszában vágja fel mindet. Kanalazzon tejfölt a közepükbe, szórja meg ízlés szerint az apróra metélt snidlinggel, ízlés szerint sóval. Szúrjon a tetejükbe egy rozmaringlevelet.
Tipp! Vegetáriánusok is fogyaszthatják!