2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Amikor a lélek tükre begyullad

Aki napi nyolc-tíz órát ül a számítógép előtt, tudja, hogy idővel a szeme is elfárad. Azzal sem segítjük a pihenését, ha munka után lehuppanunk a kanapéra tévét nézni. Ahhoz, hogy a szemeinket érintő leggyakoribb civilizációs problémák ne forduljanak elő, érdemes néhány egyszerű szabályt betartani.

„A túlzott monitor használat kapcsán van egy jellegzetes tünetegyüttes, angol kifejezéssel computer vision syndrome – mondja Dr. Tapasztó Beáta szemorvos. – Magyar megfelelője nemigen van, a túlerőltetett szem kifejezés helyett inkább a túlzott igénybevételt mondanám. Jellemzői főleg a szemészeti panaszok, mint a homályos látás, száraz szem, de fejfájást is okozhat, és nyaki, illetve háti fájdalommal is jelentkezhet.”

 1107.jpg

Pislogjon!

A fáradt szem tünete az előbbieken túl a száradás következtében kialakult szemvörösség, ami együtt járhat égő, vagy szúró érzéssel is. Pislogás hiányában a szemfelszínen felszakadt könnyfilm hirtelen szúró érzést válthat ki, melyet reflexes könnyezés is kísérhet.

 

„A monitort nézve az erős koncentrálás következtében elfelejtünk pislogni – folytatja a szakember. – Akár hatvan százalékkal is csökkenhet a percenkénti pislogási ráta a monitor előtt. A száraz szem következtében olyan változások jöhetnek létre a szemfelszínen, amelyek enyhe gyulladáshoz és így enyhe vörös szemhez vezethetnek.

 

A sok közelre nézés kapcsán, főleg fiataloknál jelentkezhet az úgynevezett akkommodációs görcs, amely a sugárizom sokáig tartó munkája révén alakulhat ki. Az ennek kitett fiatalok látása idővel a rövidlátás irányába tolódik el. Egyes látási hibák esetén (távollátás, asztigmatizmus, vagy 40 éves kor feletti „öregszeműség”), megfelelő korrekció nélkül, s túlzott igénybevétel esetén, előbb jelentkezhetnek a panaszok.”

 

Bár erről ritkán esik szó, de az akkomodációs görcs a gyerekeknél is előfordulhat. Legfőképp akkor, ha naponta több órát ülnek a tévé, táblagép, számítógép előtt. Mivel rájuk nem vonatkoznak a munkaügyi előírások, és a felnőttek többségének eszébe sem jut, érdemes ezt a szülőknek észben tartani.

 

Révedjen a távolba

3495.jpgAz angolszász irodalom említi a 20-20-20 szabályt: 20 percenként, 20 másodpercig, nézzünk 20 láb messzire. Ez körülbelül egy 6 méter távolságban található pontot, vagy tárgyat jelent. A távolba nézésnek köszönhetően megszakítjuk a folytonos közeli fixálást, és ellazulhat a közeli munka miatt görcsössé váló sugárizom.

 

„Panasz esetén a száraz szemre használhatunk műkönnyet – javasolja a szemorvos. – Amennyiben többször használjuk naponta, figyeljünk arra, hogy ne legyen benne a szemfelszínre toxikus hatású tartósítószer. A különböző szemvitaminoknak bizonyított hatása nincs, de az omega3 zsírsav a könnyfilm lipid rétegére jó hatással van, ezáltal megakadályozza az alatta lévő vizes fázis korai elpárolgását, és késlelteti a panaszok létrejöttét.”

 

Az érösszehúzó összetevőt tartalmazó készítmények rendszeres használatát viszont kerülni kell. Ha ugyanis ezt folyamatosan használja valaki, a szem hozzászokik, de amint nem cseppent, minden ere kitágul, így állandósul a szempirosság.

 3496.jpg

A jó munkahely

„Monitor elhelyezésénél előnyös lehet a zavaró tükröződések elkerülésére, ha az ablak oldalt helyezkedik el, és nem mögöttünk, vagy előttünk – mondja Tapasztó doktornő. – Sokat segíthet a papírok és a billentyűzet lokális megvilágítása, például egy asztali lámpával. A kényelmes ülő helyzet, és a derékszögben hajlított könyökkel való billentyűhasználat a legkevésbé fárasztó pozíció.”

 

Szemünk szempontjából előnyös, ha a monitor a szem síkja alatt 15 fokkal helyezkedik el. Így nem kell magasra tekintve, a tágabb szemrés által jobban széthúzni a szemünk felszínén a könnyfilmet, amely vastagabb marad, s csak lassabban szakad fel.

 

Kerüljük a légkondicionálót is, amely tovább szárítja a szemünket, a fűtési szezonban pedig nem árt, ha nagy felületen párologtatunk a helyiségben, ahol dolgozunk.

 

Monitorszemüveg mindenkinek?

A legtöbb lencseg3497.jpgyártó cég készít dioptria nélküli, kifejezetten számítógépezéshez ajánlott szemüveglencséket. De kell-e mindenkinek védőszemüveg?

 

„Akinek nincs szüksége szemüvegre, nem feltétlenül kell, hogy külön védelmet használjon a monitor előtt – mondja Reider Ferenc, az Optika Egyesület alelnöke. – Azonban nem mindegy, hogy ő gondolja úgy, hogy nincs szüksége erre, vagy tényleg semmilyen optikai hibája nincs. Ilyenkor ugyanis a legkisebb mértékű optikai eltérést is érdemes korrigálni, mert a folyamatos megterhelés mellett ezek mindenképp jelentkezni fognak, kellemetlen tüneteket okozva. A lencsék tekintetében sokféle bevonat van, de a legfontosabb, hogy UV-védelemmel és tükröződés-mentesítő réteggel legyenek ellátva.”

 

Szemvitaminok3494.jpg

Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ritkábban alakulnak ki hiányállapotok. Aki mégis külön figyelmet szentelne szeme egészségének, annak A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmazó ételeket vagy táplálékkiegészítőket érdemes ennie.

Az A-vitamin segít a farkasvakság elkerülésében, legmagasabb arányban a májban található meg, illetve karotin formájában a sárgarépában, amit a szervezet A-vitaminná alakít.

A lutein és zeaxanthin nevű karotinoidok fogyasztása segít megelőzni a makuladegenerációt. Legmagasabb arányban a spenótban találhatók.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban