2024. április 23. kedd
Béla napja

Sejtszinten is létfontosságú a megfelelő folyadékellátottság

Az Európai Hidratációs Intézet (EHI) éves találkozóján, ezúttal Budapesten az előadások számos aspektusból közelítették meg a megfelelő napi folyadékbevitel fontosságát, annak az egészségmegőrzésre, teljesítőképességre és jó közérzetre gyakorolt hatását.

Az Európai Hidratációs Intézet Budapesten tartotta meg éves konferenciáját. Az előadások számos aspektusból közelítették meg a megfelelő napi folyadékbevitel fontosságát, annak az egészségmegőrzésre, teljesítőképességre és jó közérzetre gyakorolt hatását. Egyebek mellett szó esett arról, hogy a megfelelő folyadékellátottság sokat javít az idősek egyensúlyi zavarain, ami hatékonyan megóvhatja őket az eleséstől, ami combnyak- vagy medencecsont-törésnél akár végzetes is lehet esetükben. A szabadidős tevékenységekkel járó megnövekedett folyadékigényről szóló előadás mellett, EHI ösztöndíjas, fiatal kutatók mutatták be vizsgálataik eredményét. A folyadékbevitel témában született legfrissebb kutatásokon és publikációkon kívül újszerűségével hatott Dr. Falus András akadémikus, egyetemi tanár előadása, aki a rendszerbiológia oldaláról közelítette meg a folyadékbevitel témakörét.

 

Még a csontjainkban is víz van

Amikor a megfelelő napi folyadékbevitel fontosságáról hallunk, a szakembereken kívül nem sokan gondolják át, hogy egy 70 kg-os ember szervezetében 42 liter víz van, ebből 28 liter a sejtjeinkben. Még a szilárd csontszövet víztartalma is 20%-on felüli. Nem beszélve a tüdőről, veséről, vérről, amelyek ennél jóval magasabb arányban tartalmaznak vizet (79-83 %). A hidratáltságnak, tehát a szervezet vízzel való megfelelő ellátásának óriási élettani jelentősége van akár a sejtek szintjén is. Szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában és az egyik fő alkotóeleme a sejteknek, amelyekben bizonyos szempontból védő funkciót lát el. Ráadásul a víz oldószer, amin keresztül a vitaminok, ásványi anyagok eljutnak a szervezet egyes részeibe. Az immunrendszer működésére is komoly hatása van. A nem megfelelő folyadékellátottság esetén a szervezet például nehezebben áll ellen a vírusos fertőzéseknek. Nem véletlen, hogy műtét után infúziót szoktak adni a betegnek, többek között azért, hogy az effajta fertőzések kialakulásának kockázatát a folyadékbevitellel is csökkentsék.

 

Inni kell, de mennyit?

Azt már sokan tudják, hogy az ajánlott, átlagos napi folyadékbevitel mennyisége 2 liter a felnőtt nőknek és 2,5 liter a férfiaknak, amely mennyiség italokból és ételekből egyaránt származhat. Persze ez egyéntől, környezeti hatásoktól pl. külső hőmérséklet és a fizikai aktivitás mértékétől függően változhat. Nem kell azonban elbizonytalanodni, mert a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt viszonylag könnyű kontrollálni. A nap folyamán nagyjából 8 pohár folyadék egyenletesen elosztott elfogyasztása jó támpont lehet. Ennél is biztosabb visszajelzést ad a vizelet színe és gyakorisága. Amennyiben a vizelet sötét sárga és koncentrált, akkor biztosan folyadékpótlásra van szükség, ha pedig átlátszó és vízszínű, akkor átmenetileg nem kell több folyadékot inni.

 

A napi folyadékbevitelt nem csak vízzel lehet fedezni

A változatosság megkönnyíti az elegendő napi folyadékbevitelt, az ajánlott mennyiséget ugyanis nem kell feltétlenül csakis vízből fedezni.

A folyadékbevitel fő forrása a tiszta víz, de sok más ital, mint a gyümölcslevek, tej, szénsavas üdítők, kávé, tea, melyek víztartalma 85%-nál magasabb, szintén fontos folyadékforrások. A változatosság pedig serkentőleg hat a fogyasztásra. Ez különösen az olyan veszélyeztetett csoportok számára bír különös jelentőséggel, amelyek érzékenyebbek a kiszáradásra, így például a gyermekek vagy az idősek.

 

A lényeg, hogy a nap folyamán a táplálkozással bevitt italokból és ételekből származó víztartalom kiadja a több szakmai szervezet[1] által a felnőtteknek javasolt 2-2,5 litert. 

 

Ha szeretne többet megtudni a folyadékbevitel jelentőségéről, vagy tájékozódna a témával kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokról, látogassa meg az Európai Hidratációs Intézet angol nyelvű honlapját:http://www.europeanhydrationinstitute.org

 

 

[1] EFSA, EHI ajánlások