2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

Stílusos vidéki éttermek a pesti Dunán

Kifutott a Pannónia, a Duna gasztróhajója. A fedélzetén pedig a legjobb hagyományokra és az újításokra egyaránt építő stílusos vidéki éttermek mutatkoznak be, hónapról hónapra mindig más. A Stílusos Vidéki Éttermiség rendezvénye egész évben tart.

3218.jpgEddig is voltak különleges, vagy különös helyen működő éttermek, azonban most a Dunán izgalmas módon fonódik össze a 21. századi gasztronómia és a két világháború között, 1927-ben épült Pannónia hajó története. Júniustól decemberig ugyanis minden hónapban a legjobb vidéki éttermeket tömörítő egyesület egy-egy tagja lesz a házigazda. A múlt század eleganciájához és a kortárs konyhák eleve izgalmas elegyéhez adódik hozzá a menetközben bárhányszor megcsodálható budapesti panoráma.

 

Modern gasztro múlt századi környezetben

Az eredetileg utasszállító hajóként üzemelt Pannónián Ruprecht László séf közreműködésével modern, a csúcstechnológiai követelményeknek is megfelelő konyhát építettek. A házigazda éttermeknek így minden körülmény adott, hogy legjobb formájukat hozzák a rájuk eső hónapban.

 

A Stílusos Vidéki Éttermiség elnökeként is a szívből jövő vidéki vendéglátást népszerűsítő séf szerint elsődleges szempont a menük összeállításakor, hogy egy-egy régió alapanyagait, jellemző ízeit, borait megismerhessék egy SVÉT-vacsorán a vendégek. Így miközben Budapestet csodálják, ízekben és élményekben körbekalandozhatják a Hajdúságot, Baranyát vagy a Balatont is.

 

Egy hónapi egy étterem

3217.jpgA vendégétteremek vezető séfjei a legelső alkalommal bemutatják menüsorukat, amelyet utána egy hónapon keresztül a hajó saját személyzete prezentál a vendégek részére. A menü későbbi, folyamatos újraalkotását Ruprecht László koordinálja.

 

Az alapanyagokat az adott étterem segítségével, annak környezetéből szerzik, minden esetben igazodva a szezonhoz és a legmagasabb minőséghez.

 

A Pannónián 18-20 főt tudnak kényelmesen fogadni (nagyobb családi események és baráti találkozók esetében akár 24 főt is). Az ültetéssel is a vendégek igényeihez alkalmazkodnak, ahogyan a konyha is készen áll az egyéni módosításokra a különleges étrendet követők vagy ételérzékenységgel rendelkezők számára.

 

A Pannónia heti három alkalommal, csütörtöktől szombatig fut ki Budapest központjából, a Lánchíd pesti hídfőjétől. A vendégek a Margit-híd és Rákóczi-híd közti partszakaszon hajózva ízlelhetik meg a különleges vidéki éttermek étkeit.

 

GASZTRONAPTÁR - SVÉT-vacsorák a Pannónián3220.jpg

Augusztus - Viator Apátsági Étterem, Pannonhalma

Szeptember - Mandula Étterem, Villány

Október - Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád

November - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

December - Anyukám Mondta Étterem, Encs

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban