2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Spóroljunk a PET palackkal!

A nyári melegben saját kulacsunkba töltött itallal is felfrissíthetjük magukat ahelyett, hogy mindig újabb PET palackos üdítőket és ásványvizet vásárolnánk - hívja fel a figyelmet a felesleges műanyag hulladék csökkentésére a Felelős Gasztrohős legújabb kezdeményezése.

A Műanyag Palack Böjt a 2013 őszén indított, nagy visszhangot keltő Zacsi Böjt kampány második része. Mindkét kezdeményezés a felesleges műanyag hulladék csökkentésére irányul.

 

Töltsd újra!3108.jpg

“A Föld Napja Alapítvány adatai szerint 1,5 millió ásványvizes palack keletkezik hulladékként évente Magyarországon, és valószínűsíthető, hogy mellé körülbelül még egyszer ennyi az üres üdítős palackok száma. Mára a hulladék 30%-át ezek a kőolajból készült, csupán néhány percig használatos palackok teszik ki, amelyekből ráadásul az egészségünkre ártalmas kémiai anyagok is kioldódhatnak“ - mondta dr. Horvátth Sarolta, a kezdeményezés ötletgazdája, a Felelős Gasztrohős egyik alapítója.

 

“A Böjtöt nem véletlen a nyári melegben indítottuk, amikor sok folyadékra van szükségünk: ha most rászokunk, hogy magunknál tartsuk és újratöltsük a kulacsunkat, akkor az év többi részében egyszerű lesz folytatni. A közösségünk tagjai egyébként sok érdekes információt és ital receptet osztanak meg egymással, ami másoknak is motivációul szolgál.”

 

#játék

3109.jpgA kampány keretében a Gasztrohősök nyereményjátékot is hirdetnek: nyár végén azok közül sorsolnak, akik fotókat osztanak meg a közösségi média oldalaikon a kulacsukról, és azokat ellátják a #műanyagpalackböjt és a #gasztrohős hashtagekkel.

 

“A Fenntartható Étterem minősítésre jelentkező vendéglátóhelyek számára szinte az első kérdésünk mindig, hogy adnak-e csapvizet a vendégeiknek” - tette hozzá Sarolta. “Szerencsére több olyan vendéglátóhely is van a partnereink között, ahol egyáltalán nem árulnak palackozott üdítőket. Ilyen például a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, a zebegényi Natura Hill, a budapesti Pántlika Bisztró és Mahung Biokocsma is.”

 

Van jó válasz a problémára3107.jpg

A kampányhoz is csatlakozott néhány Fenntartható Étterem: a Miksa Cafe például ingyen tölti meg házi üdítővel a náluk vásárolt kulacsokat.

 

A Felelős Gasztrohős csapata az utóbbi években számos kihívást indított: mindegyik egy-egy környezetvédelmi problémára válaszként adható jó gyakorlatra igyekszik rávenni a lakosságot. Közösségükkel csökkentették már a húsfogyasztást, támogatták a hazai almatermelőket, és megszervezték Magyarország első carrotmob eseményét.

 

Az aktuális Műanyag Palack Böjthöz a szervezők a facebook-on várják a csatlakozókat.