Görögdinnyéből, de csak könnyedén!
Hiába a fenyegetőzi Lőrinc, a dinnyeszezon – köszönhetően az egyre nemesebb fajtáknak – akár szeptember elejéig is kitolódik. A mézédes, lédús gyümölcsből különleges fogások is készíthetők. Uzsonnához, tízóraihoz vagy akár főfogáshoz is felhasználható a mézédes finomság, ráadásul már a dinnyés fogások látványa is csábító.
Villámgyors dinnyeleves
Hozzávalók
4 személyre:
30 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
20 dkg koktélparadicsom
8 bazsalikomlevél
8 tárkony levél
4 cl olívaolaj
3 ek. vörösborecet
só, cayenne-i bors
Elkészítés
Vágja le a dinnyék héját, távolítsa el a magokat. Mossa meg a paradicsomokat és a fűszernövényeket. Az összes hozzávalót öntse turmixgépbe, és alaposan (legalább 5 percig) keverje. Ha kell, tovább ízesítheti, majd tegye hűtőszekrénybe, és hidegen tálalja.
TIPP! Sonkával, friss levendulával díszítse!
Dinnyezselé
Hozzávalók
4 főre
200 dkg (2 kg) hámozott görögdinnye
7 dkg kukoricakeményítő
fél teáskanál őrölt fahéj
15 dkg cukor
5 dkg kandírozott citromhéj
Elkészítés
Vágja le a dinnye héját, magozza ki a húsát, majd készítsen belőle pürét robotgépben. Tegye a masszát egy lábasba, keverje hozzá a cukrot és a kukoricakeményítőt, majd lassan forralja fel, és állandóan kevergetve főzze 5 percig. Ízesítse az őrölt fahéjjal, keverje bele a kockára vágott kandírozott citromhéjat. Öblítsen ki hidegvízzel 4 pudingformát, öntse bele a dinnyezselét és tegye hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul.
TIPP! Dinnyekockákkal díszítheti!
Dinnyelimonádé
Hozzávalók
(kb. 1 literhez)
1 nagy görögdinnye leve (kb. 6 dl)
3 citrom kifecsert leve
20 dkg kristálycukor,
2 dl víz,
Elkészítés
Forralja össze a cukrot a vízzel, tegye félre, hagyja kihűlni. Vágja ki a dinnye húsát, és nyomkodja át egy szitán. Keverje az így nyert dinnyeléhez a citromok levét (mag nélkül) és öntse hozzá a kihűtött cukros vizet. A szirupot hűtse le, s frissen, hideg szódavízzel hígítva kínálja.
TIPP! Mentalevéllel megszórva kitűnő szomjoltó!
Görögös dinnyesaláta
Hozzávalók
4 személyre
4 teljes dinnyeszelet
1 fej lilahagyma
20 dkg fetasajt
friss bazsalikomlevél
Elkészítés
Mossa meg a dinnyét, a közepéből vágjon ki négy darab ujjnyi vastag szeletet. Negyedelje fel és fektesse lapostányérra a cikkeket. Aprítsa fel a megtisztított lilahagymát, tépkedje össze a bazsalikomleveleket, morzsolja szét a fetasajtot és szórja meg velük a dinnyéket.
TIPP! Köretként is kínálhatja!
Spenótos omlett, dinnyeszeletekkel
Hozzávalók
4 személyre:
6 tojás
4 szelet görögdinnye
10 dkg reszelhető sajt
10 dkg friss spenótlevél
8 szelet sokmagvas toastkenyér
0,5 dl tej
olaj,
só,
bors
Elkészítés
A tojásokat verje fel, szórja bele a reszelt sajt felét és adja hozzá a tejet. A spenótleveleket fonnyassza meg kevés olajon egy teflonserpenyőben, majd öntse fel a tojással, s keverje el, hogy a spenótlevelek ne maradjanak a massza alján. Lefedve, közepes hőfokon süsse kb. öt percig, majd óvatosan mozgassa át a serpenyőt, hogy ne ragadjon le az omlett. Ha megfelelő az állaga, vegye le a tűzről, szórja meg a sajt maradékával, hagyja lefedve állni, hogy a sajt ráolvadjon. Tálalás előtt hajtsa félbe, és így vágja cikkekre az omlettet. A dinnyéket is szeletelje fel, s tegyen minden tányérra néhány cikket, valamint 2 szelet magvas kenyeret.
Görögdinnye sonkával
Hozzávalók
6 személyre:
1 kisebb görögdinnye
12 szelet pármai sonka
olívaolaj
friss darált bors
Elkészítés:
A klasszikus előétel, amelyet leginkább prosciutto e melone néven találhat meg az étlapokon, általában sárgadinnyéből készül, de kitűnő csemege görögdinnyéből is.
A dinnyét vágja kétfelé (hosszában), majd szelje fel 6 közepes cikkre. Vágja ki a húsos részt a magházig, és kapargassa ki a bennmaradt magokat. (Elkészítheti héj nélkül is, így könnyebb fogyasztani.) Adagonként egy cikket tegyen egy nagy tányérra, majd fedje be mindegyiket 2 vékony szelet sonkával. Tálaláskor szórja meg ízlés szerint frissen darált borssal, öntsön a szeletekre 1-1 kanál extra szűz olívaolajat.
TIPP! Ínyencek díszíthetik néhány szem feketeszederrel!