2024. április 19. péntek
Emma napja

Görögdinnyéből, de csak könnyedén!

Hiába a fenyegetőzi Lőrinc, a dinnyeszezon – köszönhetően az egyre nemesebb fajtáknak – akár szeptember elejéig is kitolódik. A mézédes, lédús gyümölcsből különleges fogások is készíthetők. Uzsonnához, tízóraihoz vagy akár főfogáshoz is felhasználható a mézédes finomság, ráadásul már a dinnyés fogások látványa is csábító.

Villámgyors dinnyeleves522.jpg

Hozzávalók

4 személyre:

30 dkg görögdinnye

30 dkg sárgadinnye

20 dkg koktélparadicsom

8 bazsalikomlevél

8 tárkony levél

4 cl olívaolaj

                                  3 ek. vörösborecet

                                  só, cayenne-i bors

Elkészítés

Vágja le a dinnyék héját, távolítsa el a magokat. Mossa meg a paradicsomokat és a fűszernövényeket. Az összes hozzávalót öntse turmixgépbe, és alaposan (legalább 5 percig) keverje. Ha kell, tovább ízesítheti, majd tegye hűtőszekrénybe, és hidegen tálalja.

TIPP! Sonkával, friss levendulával díszítse!

 

 524.jpg

Dinnyezselé

Hozzávalók

4 főre

200 dkg (2 kg) hámozott görögdinnye

7 dkg kukoricakeményítő

fél teáskanál őrölt fahéj

15 dkg cukor

5 dkg kandírozott citromhéj

 

Elkészítés

Vágja le a dinnye héját, magozza ki a húsát, majd készítsen belőle pürét robotgépben. Tegye a masszát egy lábasba, keverje hozzá a cukrot és a kukoricakeményítőt, majd lassan forralja fel, és állandóan kevergetve főzze 5 percig. Ízesítse az őrölt fahéjjal, keverje bele a kockára vágott kandírozott citromhéjat. Öblítsen ki hidegvízzel 4 pudingformát, öntse bele a dinnyezselét és tegye hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul.

TIPP! Dinnyekockákkal díszítheti!521.jpg

 

Dinnyelimonádé

Hozzávalók

(kb. 1 literhez)

1 nagy görögdinnye leve (kb. 6 dl)

3 citrom kifecsert leve

20 dkg kristálycukor,

2 dl víz,

Elkészítés

Forralja össze a cukrot a vízzel, tegye félre, hagyja kihűlni. Vágja ki a dinnye húsát, és nyomkodja át egy szitán. Keverje az így nyert dinnyeléhez a citromok levét (mag nélkül) és öntse hozzá a kihűtött cukros vizet. A szirupot hűtse le, s frissen, hideg szódavízzel hígítva kínálja.

TIPP! Mentalevéllel megszórva kitűnő szomjoltó!

 

523.jpgGörögös dinnyesaláta

Hozzávalók

4 személyre

4 teljes dinnyeszelet

1 fej lilahagyma

20 dkg fetasajt

friss bazsalikomlevél

 

Elkészítés

Mossa meg a dinnyét, a közepéből vágjon ki négy darab ujjnyi vastag szeletet. Negyedelje fel és fektesse lapostányérra a cikkeket. Aprítsa fel a megtisztított lilahagymát, tépkedje össze a bazsalikomleveleket, morzsolja szét a fetasajtot és szórja meg velük a dinnyéket.

TIPP! Köretként is kínálhatja!

 

Spenótos omlett, dinnyeszeletekkel520.jpg

Hozzávalók

4 személyre:

6 tojás

4 szelet görögdinnye

10 dkg reszelhető sajt

10 dkg friss spenótlevél

8 szelet sokmagvas toastkenyér

0,5 dl tej

                                              olaj,

                                              só,

                                             bors

Elkészítés

A tojásokat verje fel, szórja bele a reszelt sajt felét és adja hozzá a tejet. A spenótleveleket fonnyassza meg kevés olajon egy teflonserpenyőben, majd öntse fel a tojással, s keverje el, hogy a spenótlevelek ne maradjanak a massza alján. Lefedve, közepes hőfokon süsse kb. öt percig, majd óvatosan mozgassa át a serpenyőt, hogy ne ragadjon le az omlett. Ha megfelelő az állaga, vegye le a tűzről, szórja meg a sajt maradékával, hagyja lefedve állni, hogy a sajt ráolvadjon. Tálalás előtt hajtsa félbe, és így vágja cikkekre az omlettet. A dinnyéket is szeletelje fel, s tegyen minden tányérra néhány cikket, valamint 2 szelet magvas kenyeret.

 

 

Görögdinnye sonkával519.jpg

Hozzávalók

6 személyre:

1 kisebb görögdinnye

12 szelet pármai sonka

olívaolaj

friss darált bors

 

Elkészítés:

A klasszikus előétel, amelyet leginkább prosciutto e melone néven találhat meg az étlapokon, általában sárgadinnyéből készül, de kitűnő csemege görögdinnyéből is.

A dinnyét vágja kétfelé (hosszában), majd szelje fel 6 közepes cikkre. Vágja ki a húsos részt a magházig, és kapargassa ki a bennmaradt magokat. (Elkészítheti héj nélkül is, így könnyebb fogyasztani.) Adagonként egy cikket tegyen egy nagy tányérra, majd fedje be mindegyiket 2 vékony szelet sonkával. Tálaláskor szórja meg ízlés szerint frissen darált borssal, öntsön a szeletekre 1-1 kanál extra szűz olívaolajat.

TIPP! Ínyencek díszíthetik néhány szem feketeszederrel!