2018. június 25. hétfő
Vilmos és Maxim napja

A szívférgesség szűrés életet menthet

Az elmúlt évben egyre több felelős gazdi kért az állatorvostól szívférgesség szűrést, ám még mindig sokan vannak, akik nem hallottak erről a komoly fertőzésről. Pedig a szúnyogok által terjesztett akár végzetes betegség hazánkban is egyre gyakrabban üti fel a fejét.

A szívféreg lárvái szúnyogok közvetítésével kerülnek az állat szervezetébe, és akár 6-7 hónapon keresztül tünetmentesen jelen lehetnek. Ezt követően a lárvák a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is eljuthatnak, ahol kifejlődve, szaporodva akár 7-10 évig is élhetnek. Közben pedig légzőszervi- és szívpanaszokat okozhatnak házi kedvencünknek.

 

Fontos a megelőzés2953.jpg

Dr. Lukács Zoltán klinikus szakállatorvos elmondta: a fertőzés elsősorban a kutyákra veszélyes, de a házi állatok közül a macskák és a vadászgörények sincsenek biztonságban. Sőt, az emberek is elkaphatják a betegséget, de esetünkben a szívférgesség nem végzetes. „Hetente több szívférgesség szűrést végzünk a rendelőben, akár megelőző jelleggel is. A vérvizsgálat eredménye pár percen belül elkészül és kimutatja, hogy vannak-e féreg lárvák az állat szervezetében” – mondta el Dr. Jacsó Olga, a Dunakeszi Állatkórház állatorvosa.

 

Negatív eredmény esetén a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni a szúnyogok elriasztására és a féreg lárvák elpusztítására alkalmas készítmények együttes használatával. A szűrést évente érdemes elvégeztetni, mert minél előbb derül ki a baj, annál könnyebben lehet kezelni.

 

"A negyedik stádiumban, amikor a 15-30 cm-es szívférgekből már több is van a legyengült állat testében, már nincsen esély a gyógyulásra.” – emelte ki Dr. Lukács Zoltán.

 

Ezt is a szúnyog okozza

A szív- és a bőrférgességet - bár mindkettőt a szúnyogok közvetítik és elsődlegesen a házi kedvenceket veszélyeztetik - nem szabad összekeverni. A bőrférgesség elterjedtebb és régebben jelen van: országosan átlagban minden ötödik kutya fertőzött.2956.jpg

 

A bőr alatti csomókat alkotó féreg ugyan nem jelent halálos veszélyt, viszont megbetegedés alkalmával a féreg az állat vagy akár az ember szemébe is eljuthat, ahol látászavart okozhat és csak műtéti úton lehet megszabadulni tőle.

 

Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése az elsődleges.