Krémes fagylaltok - tej és tojás nélkül
Azt már régóta tudjuk, hogy a fagyos desszertek, így a jégkrémek, fagylaltok is migrént okozhatnak, ezért az orvosok azt javasolják, ne harapjuk a fagyi gombócokat. De az allergiásoknak is célszerű figyelmesen választani a cukrászdák kínálatából, hiszen nekik általában a vizes alapú fagyikat ajánlják. Pedig akkor is élvezhetjük a fagylaltokat, ha a tejet, tojást száműztük az étrendünkből. A megszokott ízek mellett érdemes kipróbálni ezeket az édes különlegességeket is!
Édes-krémes banán fagyi
Hozzávalók
2 nagyon érett banán,
0,8 dl növényi alapú tej,
negyed teáskanál
vanília-kivonat
negyed teáskanál fahéj vagy kakaópor
Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd harminc percre tegye a fagyi gépbe. Akinek nincs fagylaltkészítő gépe, a keveréket tegye a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig. Ha nem tudja kivárni, amíg lehűl a krém, fagyassza le előre a meghámozott, érett banánokat – fél centis darabokra vágva –, és a fagyos gyümölcsöt turmixolja a növényi tejjel és a fűszerekkel. Így azonnal fogyasztható.
Tofu fagylalt
Hozzávalók
30-35 dkg kemény tofu
2,5 dl szójatej
3 evőkanál juharszirup
Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd fél órára tegye a fagyigépbe vagy a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.
Gazdagíthatja negyed kiló eperrel vagy más bogyós gyümölccsel (ha fagyasztott a gyümölcs, akkor a turmixolás után már kész is a fagyi), esetleg banánnal és fahéjjal.
Kókuszos-krémes fagylalt
Hozzávalók
3 érett, lefagyasztott banán,
2 evőkanál kókuszvaj,
3 evőkanál juharszirup vagy más édesítőszer,
2 evőkanál víz,
1/4 teáskanál só
A krémhez:
1 evőkanál nyers csokoládépor,
1 teáskanál kókuszvaj,
2 evőkanál apróra vágott mogyoró,
4 evőkanál juharszirup,
1/4 teáskanál só
Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd tegye félre. A krém hozzávalóit keverje össze, majd széles mozdulatokkal adja hozzá a fagylalt alaphoz. A kókuszvaj helyett mogyoróvajjal is készülhet, ez esetben 4 evőkanállal tegyen a fagyialaphoz.
Málnás levendula jégkrém
Hozzávalók
7,5 dl kókusztej,
1 csésze málna,
6 óriásdatolya kimagozva vagy édesítőszer,
2 teáskanál étkezési levendula,
1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítés: Az összetevőket turmixoljuk simára, majd öntsük át a fagyigépbe, vagy 1,5-2 órára tegyük a fagyasztóba. (30 percenként keverjük át a habverővel.)
Zöld avokádó fagylalt
Hozzávalók
2 érett, fagyasztott banán,
1 csésze kelkáposzta vagy spenótlevél,
3 csésze apróra vágott,
kimagozott fagyasztott óriásdatolya,
1/2 avokádó,
1 evőkanál mandula vagy kókusztej,
3 evőkanál agave szirup vagy más édesítő,
fél teáskanál vanília esszencia
Elkészítés: A kelkáposztát (vagy spenótleveleket), fagyasztott banánokat, avokádót és a fagyasztott datolyát turmixolja össze egy kevés növényi tejjel, az agavé sziruppal és a vanília esszenciával, majd tegye fagyigépbe vagy a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.
Nem kell pánikba esni, ha a gyerek nem eszi a zöldségeket vacsora közben, majd megeszi desszertként!