2024. április 24. szerda
György és Debóra napja

Krémes fagylaltok - tej és tojás nélkül

Azt már régóta tudjuk, hogy a fagyos desszertek, így a jégkrémek, fagylaltok is migrént okozhatnak, ezért az orvosok azt javasolják, ne harapjuk a fagyi gombócokat. De az allergiásoknak is célszerű figyelmesen választani a cukrászdák kínálatából, hiszen nekik általában a vizes alapú fagyikat ajánlják. Pedig akkor is élvezhetjük a fagylaltokat, ha a tejet, tojást száműztük az étrendünkből. A megszokott ízek mellett érdemes kipróbálni ezeket az édes különlegességeket is!

Édes-krémes banán fagyi2681.jpg

Hozzávalók

2 nagyon érett banán,

0,8 dl növényi alapú tej,

negyed teáskanál

vanília-kivonat

negyed teáskanál fahéj vagy kakaópor

 

Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd harminc percre tegye a fagyi gépbe. Akinek nincs fagylaltkészítő gépe, a keveréket tegye a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig. Ha nem tudja kivárni, amíg lehűl a krém, fagyassza le előre a meghámozott, érett banánokat – fél centis darabokra vágva –, és a fagyos gyümölcsöt turmixolja a növényi tejjel és a fűszerekkel. Így azonnal fogyasztható.

 

 2679.jpgTofu fagylalt

Hozzávalók

30-35 dkg kemény tofu

2,5 dl szójatej

3 evőkanál juharszirup

 

 

Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd fél órára tegye a fagyigépbe vagy a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.

Gazdagíthatja negyed kiló eperrel vagy más bogyós gyümölccsel (ha fagyasztott a gyümölcs, akkor a turmixolás után már kész is a fagyi), esetleg banánnal és fahéjjal.

 

 

Kókuszos-krémes fagylalt2680.jpg

Hozzávalók

3 érett, lefagyasztott banán,

2 evőkanál kókuszvaj,

3 evőkanál juharszirup vagy más édesítőszer,

2 evőkanál víz,

1/4 teáskanál só

A krémhez:

1 evőkanál nyers csokoládépor,

1 teáskanál kókuszvaj,

                              2 evőkanál apróra vágott mogyoró,

                                       4 evőkanál juharszirup,

                                            1/4 teáskanál só

 

Elkészítés: A hozzávalókat turmixolja össze, majd tegye félre. A krém hozzávalóit keverje össze, majd széles mozdulatokkal adja hozzá a fagylalt alaphoz. A kókuszvaj helyett mogyoróvajjal is készülhet, ez esetben 4 evőkanállal tegyen a fagyialaphoz.

 

 

Málnás levend484.jpgula jégkrém

Hozzávalók

7,5 dl kókusztej,

1 csésze málna,

6 óriásdatolya kimagozva vagy édesítőszer,

2 teáskanál étkezési levendula,

1 teáskanál vanília esszencia

 

Elkészítés: Az összetevőket turmixoljuk simára, majd öntsük át a fagyigépbe, vagy 1,5-2 órára tegyük a fagyasztóba. (30 percenként keverjük át a habverővel.)

 

 

Zöld avokádó fagylalt482.jpg

Hozzávalók

2 érett, fagyasztott banán,

1 csésze kelkáposzta vagy spenótlevél,

3 csésze apróra vágott,

kimagozott fagyasztott óriásdatolya,

1/2 avokádó,

1 evőkanál mandula vagy kókusztej,

3 evőkanál agave szirup vagy más édesítő,

fél teáskanál vanília esszencia

 

Elkészítés: A kelkáposztát (vagy spenótleveleket), fagyasztott banánokat, avokádót és a fagyasztott datolyát turmixolja össze egy kevés növényi tejjel, az agavé sziruppal és a vanília esszenciával, majd tegye fagyigépbe vagy a fagyasztóba, és 5 percenként megkeverve hagyja dermedni 30-40 percig.

Nem kell pánikba esni, ha a gyerek nem eszi a zöldségeket vacsora közben, majd megeszi desszertként!

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban