Itt a ropogós cseresznyék ideje!
Már május végétől megjelent a piacokon, de június első felében érik meg igazán hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcse, a cseresznye. Tavasszal szemet gyönyörködtető a cseresznyefa virágzása, gyümölcse pedig ízletes zamatáról könnyen felismerhető. Rengeteg fajtáját ismerjük és nagyon egészséges. Lássunk néhány receptet!
Cseresznyés-csokis muffin
Hozzávalók
15 dkg finomliszt
25 dkg magozott cseresznye
3 db tojás
12 dkg kristálycukor
15 dkg olvasztott margarin
5 evőkanál víz
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1,5 mokkáskanál sütőpor
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a felolvasztott margarint hozzákeverjük. Ezután beletesszük a citrom lereszelt héját, a vaníliás cukrot, a sütőport, a lisztet, a vizet és az apró darabokra tört csokoládét, alaposan összekeverjük, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük. A muffinformába beletesszük a papírt, majd 3/4 részébe belekanalazzuk a tésztát. Végül minden muffinba belenyomunk körülbelül 3 darab cseresznyét. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Cseresznyeleves
Hozzávalók
50 dkg magozott cseresznye
2 dl folyékony tejszín
2,5 evőkanál kristálycukor
1,2 liter víz
1 csipetnyi só
2 db fahéjrúd
2 db szegfűszeg
1 db citrom lereszelt héja és leve
Elkészítés
Forraljuk fel a vizet, majd rakjuk bele a cukrot, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, és a citrom lereszelt héját. Ahogy a víz elkezd forrni, beletesszük a cseresznyét és a citromlevet, majd körülbelül 3 percig főzzük. A lábasunkat egy nagyobb hideg vízzel teli edénybe tesszük, hogy gyorsabban kihűljön. Amint szobahőmérsékletű lett, 1,5 órára betesszük a hűtőbe. Végül kivesszük a szegfűszeget és a fahéjrudat, majd belekeverjük a tejszínt.
Cseresznyés pite
Hozzávalók
tésztához:
20 dkg margarin
30 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
9 dkg cukor
fél citrom lereszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csipetnyi só
töltelékhez:
70 dkg magozott, felezett cseresznye
20 dkg kristálycukor
6 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé
1 kiskanál vaníliaaroma
A tészta elkészítéséhez egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a többi összetevő hozzáadásával alaposan összegyúrjuk. Ha elkészültünk, a tésztát 1 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez összekeverjük a keményítőt a cukorral és belekeverjük a cseresznyét, a citromlevet és a vaníliaaromát. Egy belisztezett zsiradékkal kikent formát kibélelünk a tésztánk háromnegyed részével, majd beletesszük a tölteléket és a tetejére hálót vagy csíkokat nyújtunk a tészta maradék részéből. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45-50 percig sütjük.
Cseresznye sorbet
Hozzávalók
500 g magozott cseresznye
300 ml víz
40 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál vanília aroma
Elkészítés
Egy lábasba tegyük bele a vizet, a cukrot, és a vanília aromát és készítsünk egy szirupot a vízből és cukorból, majd adjuk hozzá a cseresznyét és pároljuk meg. Amint ezzel megvagyunk, pépesítsük össze a gyümölcsöket és öntsük bele egy tálba. Ha kihűlt rakjuk be a mélyhűtőbe és 20 percenként keverjük át alaposan 3 órán keresztül.