2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Hurrá, itt az eperszezon!

Így május közepén végre megjelent a hazai eper, aminek a gyümölcsök között nincsen párja. A piacok és a gyümölcsös standok ilyenkor megtelnek az illatos gyümölccsel. Használjuk ki ezt az időszakot, mert nemcsak nagyon finom, hanem magas C-vitamin és alacsony energiatartalmának köszönhetően rendkívül egészséges.

Epres-csokis rúd2402.jpg

Hozzávalók

tésztához:

6 db tojás

5 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

5 evőkanál rétesliszt

3 teáskanál cukrozatlan kakaópor

töltelékhez:

20 dkg túró

                                        25 dkg mascarpone

                                           10 dkg porcukor

                                        1 citrom reszelt héja

                                             kevés citromlé

                                     körülbelül 10 szem eper

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. Egy tálban felverjük a tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beleöntjük a tojások sárgáját és egy habverő segítségével jól összekeverjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és óvatosan beleöntjük a tojásos masszába. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Végül előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 8-10 percig sütjük. Amikor a tészta elkészült, egy konyharuha segítségével feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. A krém elkészítéséhez a túrót törjük össze villával és öntsük le róla a felesleges savót, majd keverjük össze a mascarponéval, a citrom héjával és levével, a cukorral és a felkockázott eperrel. Amikor ezzel megvagyunk, a kihűlt piskótát tekerjük szét és tegyük rá a krémet, majd ismét tekerjük fel. Végül hűtőben pihentessük 1 órán keresztül.

 

2404.jpgEpres pohárkrém

(2-3 személyre)

Hozzávalók

250 ml habtejszín

12 dkg tejföl

5 evőkanál kristálycukor

10 dkg müzli

20 dkg eper

kevés eperlekvár

3 evőkanál porcukor

 

Elkészítés

Az epret megmossuk és felvágjuk, majd megszórjuk a kristálycukorral és 10 percre állni hagyjuk. A tejszínt felverjük és összekeverjük a tejföllel és a porcukorral. A poharak aljába kanalazzuk a müzli felét, majd rátesszük a krémet, egy kevés lekvárt és az epret. Erre kerül a maradék müzli, a krém és végül az eper. Nagyon finom desszert, és pillanatok alatt elkészül.

 

2400.jpg

 

 

Epres sajttorta2401.jpg

Hozzávalók

tésztához:

125 g háztartási keksz

80 g vaj

1 teáskanál fahéj

krémhez:

300 g krémsajt

250 ml tejszín

1 teáskanál vanília vagy aroma

1 teáskanál citromlé

1 citrom héja

65 g porcukor

tetejére:

                                            körülbelül 8 szem eper

                                                 kevés eperlekvár

 

Elkészítés

A háztartási kekszet törjük darabokra, adjuk hozzá a vajat és a fahéjat, majd alaposan keverjük össze. Amikor összeállt a tészta egy kerek tortaformába nyomkodjuk bele. A krém elkészítéséhez vegyünk elő egy másik tálat és tegyük bele a krémsajtot, a citrom levét és héját, a porcukrot és a vaníliát, majd keverjük össze. Egy edénybe verjük habbá a tejszínt és adjuk hozzá a keverékünkhöz, majd óvatosan keverjük össze. Amint ezzel megvagyunk, a krémet tegyük rá a kekszes tészta tetejére és simítsuk el rajta. Végül pihentessük mélyhűtőben legalább 2 órán keresztül. Mielőtt felvágnánk, hagyjuk 10 percet szobahőmérsékleten kissé felolvadni, majd tálalás előtt tegyük rá a tetejére az epret és csorgassunk rá eperlekvárt.

 

2405.jpgEperdzsem

Hozzávalók

1 kg apróbb szemű eper

50 dkg cukor

 

Elkészítés

Az epreket alaposan megmossuk és kicsumázzuk. A cukorral együtt feltesszük főni és állandó kevergetés mellett, forrástól lassú tűzön addig főzzük, amíg az eper szétfő és jó sűrű lekvárt kapunk. Még forrón az elmosott üvegekbe öntjük és lezárjuk. Végül szorosan egymás mellé helyezzük el őket, letakarjuk konyharuhával és plédekkel betakarva melegen tartjuk. Törekedjünk arra, hogy minél lassabban hűljenek ki.