Hurrá, itt az eperszezon!
Így május közepén végre megjelent a hazai eper, aminek a gyümölcsök között nincsen párja. A piacok és a gyümölcsös standok ilyenkor megtelnek az illatos gyümölccsel. Használjuk ki ezt az időszakot, mert nemcsak nagyon finom, hanem magas C-vitamin és alacsony energiatartalmának köszönhetően rendkívül egészséges.
Epres-csokis rúd
Hozzávalók
tésztához:
6 db tojás
5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál rétesliszt
3 teáskanál cukrozatlan kakaópor
töltelékhez:
20 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
kevés citromlé
körülbelül 10 szem eper
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. Egy tálban felverjük a tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beleöntjük a tojások sárgáját és egy habverő segítségével jól összekeverjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és óvatosan beleöntjük a tojásos masszába. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Végül előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 8-10 percig sütjük. Amikor a tészta elkészült, egy konyharuha segítségével feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. A krém elkészítéséhez a túrót törjük össze villával és öntsük le róla a felesleges savót, majd keverjük össze a mascarponéval, a citrom héjával és levével, a cukorral és a felkockázott eperrel. Amikor ezzel megvagyunk, a kihűlt piskótát tekerjük szét és tegyük rá a krémet, majd ismét tekerjük fel. Végül hűtőben pihentessük 1 órán keresztül.
Epres pohárkrém
(2-3 személyre)
Hozzávalók
250 ml habtejszín
12 dkg tejföl
5 evőkanál kristálycukor
10 dkg müzli
20 dkg eper
kevés eperlekvár
3 evőkanál porcukor
Elkészítés
Az epret megmossuk és felvágjuk, majd megszórjuk a kristálycukorral és 10 percre állni hagyjuk. A tejszínt felverjük és összekeverjük a tejföllel és a porcukorral. A poharak aljába kanalazzuk a müzli felét, majd rátesszük a krémet, egy kevés lekvárt és az epret. Erre kerül a maradék müzli, a krém és végül az eper. Nagyon finom desszert, és pillanatok alatt elkészül.
Epres sajttorta
Hozzávalók
tésztához:
125 g háztartási keksz
80 g vaj
1 teáskanál fahéj
krémhez:
300 g krémsajt
250 ml tejszín
1 teáskanál vanília vagy aroma
1 teáskanál citromlé
1 citrom héja
65 g porcukor
tetejére:
körülbelül 8 szem eper
kevés eperlekvár
Elkészítés
A háztartási kekszet törjük darabokra, adjuk hozzá a vajat és a fahéjat, majd alaposan keverjük össze. Amikor összeállt a tészta egy kerek tortaformába nyomkodjuk bele. A krém elkészítéséhez vegyünk elő egy másik tálat és tegyük bele a krémsajtot, a citrom levét és héját, a porcukrot és a vaníliát, majd keverjük össze. Egy edénybe verjük habbá a tejszínt és adjuk hozzá a keverékünkhöz, majd óvatosan keverjük össze. Amint ezzel megvagyunk, a krémet tegyük rá a kekszes tészta tetejére és simítsuk el rajta. Végül pihentessük mélyhűtőben legalább 2 órán keresztül. Mielőtt felvágnánk, hagyjuk 10 percet szobahőmérsékleten kissé felolvadni, majd tálalás előtt tegyük rá a tetejére az epret és csorgassunk rá eperlekvárt.
Eperdzsem
Hozzávalók
1 kg apróbb szemű eper
50 dkg cukor
Elkészítés
Az epreket alaposan megmossuk és kicsumázzuk. A cukorral együtt feltesszük főni és állandó kevergetés mellett, forrástól lassú tűzön addig főzzük, amíg az eper szétfő és jó sűrű lekvárt kapunk. Még forrón az elmosott üvegekbe öntjük és lezárjuk. Végül szorosan egymás mellé helyezzük el őket, letakarjuk konyharuhával és plédekkel betakarva melegen tartjuk. Törekedjünk arra, hogy minél lassabban hűljenek ki.