2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

A szem működése javítható vitaminokkal

Amíg közelre és távolra is úgy látunk, mint a sas, ha estére csak annyira fárad el a szemünk, ami még nem okoz kellemetlenséget, természetesnek vesszük, hogy ez az érzékszervünk hibátlanul működik. De vajon az életmódunkkal, táplálkozásunkkal hozzájárulhatunk-e ahhoz, hogy ez az állapot minél tovább fennmaradjon?

Ha az életmódunk szorosan nem is, a táplálkozás mindenképpen befolyásolja a szemünk állapotát, amivel a legtöbb szemész is egyetért. Hogy mennyire így van, azt a kínai gondolkodás gyógyító filozófiája is alátámasztja, amely szerint a szem a májjal van összekötve.

 

Szem és a magok2338.jpg

Az egészséges látás érdekében a leghasznosabb vitaminok az A, a C és a főképpen a magokban – napraforgó mag, mandula, mogyoró – lévő E. Sok zöldet, leveles zöldségeket, hetente kétszer halat, mogyoróféléket, valamint citrom- és narancssárga gyümölcsöket, zöldségeket kell fogyasztani, ajánlja az Optika Egyesület.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy ebben az esetben a legapróbb és legtávolabbi feliratokat is mindig könnyedén elolvassuk szemüveg nélkül. A szem romlása ugyanis egy természetes folyamat, amely mikéntjébe és tempójába a genetika is erősen beleszól. Az időskori szemromlás, az úgynevezett makula-degeneráció tudatos táplálkozással késleltethető. Nagyon leegyszerűsítve napi fél kilogramm karotinban gazdag színes zöldség és gyümölcs a megfelelő fegyver. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt mennyiség elfogyasztása biztosítja a lutein és zeaxantin nevű antioxidánsokat, amelyek közömbösíteni tudják a fény hatására keletkező és az éleslátást rontó szabadgyököket.

 

Zöldőrök

2339.jpgLuteint és zeaxantint a szervezetünk nem tud előállítani, de a zöld leveles növényekben, főleg a spenótban, a kelkáposztában, a kukoricában, a paradicsomban, a sárgarépában a sütőtökben és a céklában akad belőlük bőven. A zöldségekben a főzés során szabadulnak fel azok az antioxidánsok, amelyet szervezetünk szemünk javára hasznosítani tud. A sárgabarack és a sárgadinnye szintén fontos források.


A szem ideghártyájának a működését az A-vitamin befolyásolja. A zsírban oldódó, gyakorta retinolként emlegetett vitaminhoz béta-karotin formájában jut hozzá szervezetünk a sárgarépából, az édesburgonyából, a kelből, az édes piros paprikából vagy a mangóból és a sárgadinnyéből. A máj, a vaj, a halak, a tőkehalmáj, a sajt, a tojássárgája szintén jelentős mennyiségben tartalmaz a fény hatására keletkező ingerület létrejöttéhez, azaz a képalkotáshoz szükséges vitaminból.

 

Az Optika Egyesület javaslata szerint az A-vitamin napi ajánlott mennyisége férfiaknál ezer, nőknél nyolcezer Retinol Ekvivalens. A dohányosoknak, valamint annak, aki rendszeresen fogyaszt alkoholt ennél magasabb. Szintén az egyesület tanácsa, hogy mindig friss alapanyagból főzzünk, miután a meleg pusztítja az A-vitamint és a béta-karotint. Ha nincs lehetőségünk friss élelmiszerek beszerzésére, inkább mirelit terméket vegyünk, a konzerválás során ugyanis nagyobb az A-vitamin veszteség.

 

C-vitamin és éles látás2335.jpg

A számos betegség ellen védő antioxidáns, a C-vitamin az éles látásban is szerepet kap mint ahogyan a C-vitamin elnyelését segítő bioflavonoidokra is szüksége van a szervezetnek.

 

A szem egy másik fontos antioxidánst, az E-vitamint is hasznosítja. Néhány évvel ezelőtt például az amerikai Johns Hopkins egyetem tudósai különféle szabadgyök-fogó anyagok – E-vitamin és más antioxidánsok –adagolásával sikeresen késleltették egereknél a látásromlást. E-vitamint legnagyobb mennyiségben a napraforgó mag tartalmaz, de mandula és a mogyoró is hatékony forrás. Gyümölcsök közül a mangót ajánlják a dietetikusok. Halat pedig azért is kell fogyasztani, mert a megevett zsírsavak mennyisége is összefüggésben van az egészséges látással.

 

2333.jpg

Házipatika-szerek

„Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet”, ám kiegészíti – kipótolja – azt. Az elfogyasztott zöldek és gyümölcsök jótékony hatása számos látásjavító étrend-kiegészítővel fokozható. A készítmények többségében gyógynövények, vitaminok és nyomelemek egyedülálló kombinációja segít a szem túlzott igénybevételéből fakadó negatívumok mérséklésében.


A feketeáfonya állítólag jelentős mértékben tartalmaz aktív bioflavonoidokat, amelyek serkentik a látás alkalmazkodását a fényhez és felelősek a normál látásért szürkületben és éjjel. Lássuk be, viszonylag keveseknek adataik meg, hogy ezt a gyümölcsöt nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasszák. Áfonyakivonat szedésével viszont bárki – különösen a szemeiket számítógépes munkával túlzottan terhelők – csökkentheti a szemet érő negatív hatásokat. A szőlőmag-kivonat szintén tartalmaz a szem vérellátását fokozó bioflavonoidokat. Gátolja a szürkehályog kialakulását és a sárga folt de2336.jpggenerációját.


Sokan, akik irodai munkát végeznek, este úgy érzik, a szemük ég, szúr, piros és fáradt, ahogyan az egész testük. A helyes táplálkozás és esetleg a vitaminkészítmények fogyasztásán túl a kellemetlen érzés akkor is elkerülhető, ha a számítógép monitora megfelelő távolságban van, a munkavégzés során időnként 10 perc „szempihentető” szünetet iktatunk be. A látóizmokat tornáztatással is erősíthetjük.