Spárga: gyorsan finomat és egészségeset
Májustól már kapható és a következő hetekben ajánlott is a friss spárga fogyasztása. Amellett, hogy ízletes zöldféle, számtalan módon felhasználható, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal (folsavban például csúcstartó), ráadásul a diétázók is bátran fogyaszthatják, szinte nulla a kalóriatartalma. Következő receptjeinket gyorsan elkészítheti, kínálhatja könnyű reggelinek vagy akár főétkezésekre teljes menüként.
Vásárláskor ügyeljen a frissességre (ha a tövénél megnyomva sárgás levet ereszt, friss a zöldség), de a felhasználással se várjon két-három napnál tovább. Választhatja a fehér, a zöld vagy a lila fajtát: a fehér lágyabb ízű, de alaposan meg kell tisztogatni, a zöld erőteljesebb aromájú, a lila valahol a kettő között található.
Spárgás frittata
Hozzávalók:
4 személyre
1 tucat zöldspárga
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8 tojás
3 evőkanál reszelt parmezán
15 dkg brie sajt
2 evőkanál aprított petrezselyem
2 evőkanál aprított kapor
vaj
só és bors
Elkészítés:
Vágja a hagymát negyedekre, majd szeletelje fel a cikkeket. A fokhagymát szelje vékony csíkokra. Aprítsa 2-3 centiméteres darabokra a spárgát, és kockázza fel a brie sajtot. Verje fel a tojásokat és keverje bele a reszelt parmezánt, a fűszernövényeket és a fűszereket ízlés szerint. A sütőt melegítse elő közepes hőfokra. Enyhén pirítsa meg a vajon a hagymát és a fokhagymát egy tűzálló teflonedényben. Adja hozzá a spárgadarabokat, főzze addig, kb. 3-4 percig, amíg puhulni kezd (ne főzze túl!). Adja a spárgához a tojáskeveréket, kicsit keverje össze a spárgával, majd szórja a tetejére a brie sajtot. Hagyja főni 2-3 percig, majd tegye az előmelegített sütőbe. Süsse 10-12 percig. Tálalja frissen!
Fokhagymás spárgakrémleves
Hozzávalók
6 személyre
25 dkg zöld spárga
4 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bazsalikom, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Mossa meg, majd karikázza fel a hagymát, a fokhagymát és a spárgát. A spárgáról a fás részeket távolítsa el. Párolja meg olajon a hagymát és a fokhagymát, majd adja hozzá a spárgát. Öntse fel kevés vízzel, sózza, borsozza, szórja bele a bazsalikomot és főzze, amíg a spárga megpárolódik. Turmixolja össze, keverje bele a tejfölt, a lisztet és a megfelelő mennyiségű vizet, majd főzze fel újra a levest. Tálaláskor ízesítheti reszelt szerecsendióval.
Sonkás spárgasaláta
Hozzávalók
4 személyre
12-12 szál fehér és lila spárga vegyesen
1 kiskanál cukor
só
20 dkg füstölt sonka
1 gerezd fokhagyma
1 friss tojássárgája
1 evőkanál citromlé
0,6 dl olívaolaj
0,2 dl citromos olívaolaj
1 kis pohár joghurt
friss őrölt fehér bors
Elkészítés
Tisztítsa meg a spárgát, vágja le a fás részeket. A sonkáról vágja le a zsíros széleket és szeletelje 2 centiméter vastag csíkokra. A fokhagymagerezdeket zúzza péppé, adjon hozzá fél kiskanál sót. Párolóbetétes fazékban forraljon vizet. Keverje bele a cukrot és csipetnyi sót. A spárgát pároljuk enyhén roppanósra, majd csepegtesse le és tartsa melegen. A majonézhez keverje sűrű mártássá a friss tojássárgáját, a fokhagymát és fél evőkanál citromlevet, majd keverje sűrű mártássá. A kétféle olajat előbb cseppenként, majd evőkanalanként keverje a masszához, majd adja hozzá a joghurtot és a maradék citromlevet. Sóval és borssal ízesítse. Tálaláskor tegye a sonkára a spárgákat, majd kanalazza rá a majonézt. Friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálalja.
Spárgás rizottó
Hozzávalók
4 személyre
20 dkg jázminrizs
1 csomag spárga
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
reszelt parmezán
1 dl fehérbor
Elkészítés
A spárgákról vágja le a fás részt és szeletelje 3 centiméteres darabokra. Aprítsa fel a hagymát és a fokhagymát. A spárgafejeket tegye félre. Készítsen forró alaplevet (ebbe beledobhatja a levágott fás részeket, hogy átadják az ízüket a lének). Pirítsa meg a vajon a hagymát és a fokhagymát. Adja hozzá a rizst és pirítsa üvegesre. A rizst hozzáadjuk és üvegesre pirítjuk. Öntse fel annyi forró alaplével, amennyi éppen ellepi, közben folyamatosan kevergesse. Az alaplevet folyamatosan pótolja egy kanállal, ahogy a rizs felszívja. Sddig főzze a rizst, amíg enyhén megpuhul (al dente minőség). Ekkor adagolja hozzá a spárgát, majd a befejezés előtt 2-3 perccel a spárgafejeket és a bort is. Végül keverje bele a parmezánt, hagyja kicsit állni és spárgafejekkel díszítve tálalja.