2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Eső után gombaszezon

A gomba különleges élőlény, se nem állat, se nem növény. Külön országa az élővilágnak. A tavaszi esők után, a jó idő beköszöntével robbanásszerűen szaporodik a gombakínálat az erdőkben. A hobbigombászok már kora reggel a rengeteget járják. A népi tapasztalatok is azt mondják, hogy tavasszal, eső után bukkan elő az ízletes csemege a földből.

Az első tavaszi napokon a kucsmagomba, a mezei szegfűgomba, a csészegomba, áprilistól a tövisaljagomba bújik ki a földből. Májusban jelenik meg a májusi pereszke, és a különböző csiperkefajok. Júniusban, júliusban, ha kedvező az időjárás, szedhetők a nyári gombák: galambgombafélék, ízletes vargányák, sárga rókagomba, őzlábgomba. A gombászok tudják, hogy a sok csapadék és az enyhe idő indítja be igazán a szezont.2326.jpg

 

Ellenőrzött alapanyag

„A gombaszedés alapszabálya, hogy felhasználás előtt be kell vizsgáltatni a szerzeményt, így elkerülhetők a tragédiák és a kellemetlen gyomorrontások – mondja Abrudán Barbara gombaszakértő. – A hobbigombászat évről évre népszerűbb lesz. Személyes tapasztalatom, hogy még mindig elég gyakori, hogy az emberek házaló árusoktól vásárolnak gombát. Szerencsére általában ellenőriztetik az így szerzett gombát szakemberrel, ami fontos is, mert a hazai gombák között jócskán akad mérgező is.”

A gombák által okozott mérgezéseket a lappangási idő alapján két fő csoportba sorolhatjuk. Az egyikbe a hosszú lappangási idejű mérgezések tartoznak, amelyek tüneteinek jelentkezése a fogyasztást követő 4 órától akár több napig is elhúzódhat. Ezek a legveszélyesebbek, mert mire a tünetek jelentkeznek, addigra már a toxinok károsítják a központi idegrendszert, a vesét és a májat. Ide tartozik a gyilkos galóca, amely a halálos kimenetelű mérgezések több mint 90-95 százalékát okozza, illetve a redős papsapkagomba és a mérges pókhálósgomba okozta mérgezések.

„A rövid lappangási idejű mérgezéseknél a tünetek a fogyasztást követő 15 perc és 4 óra között jelentkeznek – mondja a gombaszakértő. – Ide tartoznak a susulyka, a párducgalóca, valamint a hallucinogén típusú és a gyomor-béltünetes mérgezések. A mérgezés kimenetele függ attól, hogy mekkora mennyiségű gomba került elfogyasztásra, de nagy mennyiség akár halálos is lehet.”

Napjainkban a gombamérgezésben megbetegedettek száma jelentősen csökkent, de így is előfordul a gombászással járó figyelmetlenség és tájékozatlanság miatt.

 

Finom? Egészséges!

2328.jpgA gombák főleg D-vitamint tartalmaznak, de ezen kívül számtalan vitamin ízletes forrásai. Noha húspótlóknak egyiket sem lehet egyértelműen nevezni, de a fehérjetartalmuk valóban magas. Míg korábban a gombát ízletessége miatt fogyasztották, és szinte másodlagos volt, hogy mennyire egészségesek, addig ma fontos szempont lett a tápértékük és a kalóriatartalmuk is, így egyre nagyobb szerepet játszanak a mindennapok étrendjében. A szabadon termő fajokból a legtöbbet a rókagombából és a vargányából szedik.

A legfrissebb kutatások szerint a napi legalább egyszeri gombafogyasztás kedvező hatással van a koleszterinszintre, az immunrendszerre és amellett, hogy számos alapvető vitamint és ásványi anyagot biztosít a szervezetnek, alacsony kalóriatartalmával segít az egészséges testsúly megőrzésében.

A shii-take fogyasztása bizonyítottan hosszútávon is csökkenti a vér koleszterin szintjét, értágító, vérellátást javító hatású.

Világszerte és hazánkban is a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető a termesztett csiperkegomba. Ebből is legalább kétfélével lehet találkozni: a fehér és barna csiperkével, ami jelentős szelénforrásunk. Itthon a csiperke teszi ki a fogyasztás 90 százalékát, ezt követi a termesztett laskagomba, valamint a shii-take és a vadon termő gombák.

 

2329.jpg

 

5 TIPP gombakészítéshez

1. Gyakorlati tanács, hogy a gomba tisztításakor hámozzuk meg a kalapját, hogy a rárakódott piszkot eltávolítsuk. Tudnunk kell azonban, hogy főként itt találhatók az íz anyagok.

2. A gombát frissen kell kisütni vagy párolni, 1-2 napnál tovább nem ajánlott tárolni.

3. A párolás ideje általában 10-15 perc, ennél hosszabb idő csak megkeményítené a gomba húsát.

4. A gomba nem könnyen emészthető étel, a benne előforduló kitin miatt, ezért kisebb darabokra vágva készítsük.

5. A kész ételt a legjobb még aznap elfogyasztani.

 

Gombarend489.jpg

A gombaárusítást hazánkban legelőször a fővárosban szabályozták 1899-ben, egy piaci szabályrendelettel. Azonban vidéken hosszú ideig nem volt erre vonatkozóan semmiféle szabályozás.

1953-ban aztán olyannyira kedvezett a gombáknak és a gombaszedőknek az időjárás, hogy tömegessé vált a gombamérgezés. Az adatok szerint a mérgezési esetek száma meghaladta a háromezret, a halálos áldozatok száma pedig az ötszázat. Ez utóbbiaknak több mint a fele – majdnem 300 –, Budapesten történt. A következő év sem volt szerencsésebb: az óvintézkedések, és a figyelemfelhívások ellenére 2000 gombamérgezés és mintegy 300 haláleset történt. Az újabb megdöbbentő adatok végül meghozták a változást. A gombaszakértők és orvosok közösen elérték, hogy megjelenjen a gombaárusítást szabályozó utasítás, amely kikötötte, hogy a gombaárusításra kijelölt helyeken, piacokon, csarnokokban gombavizsgálónak is kell működnie, az üzletekben pedig olyan személy végezheti az eladást, akinek legalább alapfokú gombaismereti tudása van. A gombavizsgálat díjtalan volt, ahogy ma is az. Amennyiben a gomba fogyasztásra alkalmatlan volt, kobzási jegyzőkönyvet kellett felvenni az árusoktól.