Új tavaszi fogásaink- központban az egészség
Május a friss zöldségek, a hamvas gyümölcsök és a nyár eleji fogyókúrák hónapja. Ezúttal olyan menüsort állítottunk össze, amely kompromisszum a kalóriabombák és az önsanyargató diétás koszt között. Ennyi „bűnözés” – szerintünk -, belefér egy egészséges fogyókúrába is, úgyhogy irány a konyha, készüljenek az ínyencségek.
Meggyleves sárgadinnyében
Hozzávalók
1 kg meggy
2 db közepes sárgadinnye
fél citrom leve
5 evőkanál nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
Mossuk meg, magozzuk ki és tegyük egy lábasba a meggyet. Ízesítsük a citromlével, a nádcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a gyümölcsöt. Tegyük fel főni. A keményítőt öntsük egy bögrébe, és keverjük csomómentesre 1-2 kanál főzőlével. Amikor a megy megfőtt (ne essen szét), keverjük a levesbe a keményítőt, forraljuk össze, és vegyük le a tűzről. Ha kihűlt, tálaljuk a félbe vágott, kissé kivájt belsejű dinnyékben. Betétként dinnyedarabokkal dúsíthatjuk.
Újburgonyasaslik
Hozzávalók
10-12 db közepes méretű újburgonya
4 vastagabb szelet húsos szalonna (bacon)
étolaj
só
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés
Sikáljuk le kefével folyó víz alatt a krumplikat. Szeleteljük 2-3 milliméter vastag karikákra a gumókat, kenjük meg mindet a sóval összekevert étolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Amíg a burgonya sül, szeleteljük a krumplikarikákkal körülbelül azonos méretű darabokra a szalonnát. Mielőtt a krumpli megsül, vegyük ki a tepsit, óvatosan húzzuk fel a karikákat és a szalonnát a hurkapálcikákra, szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel, s így tegyük vissza a sütőbe körülbelül 10 percre. Salátával kínálhatjuk!
Bazsalikomos reteksaláta
Hozzávalók
4 csokor hónapos retek
1-2 kanál olívaolaj
fél citrom leve
1 fej vöröshagyma
1 csokor bazsalikom
só
bors
Elkészítés
Tisztítsuk meg, majd vágjuk cikkekre a retket. Spricceljük le a citrom levével, csipetnyi sóval, majd tegyük negyed órára a hűtőbe. Pucoljuk meg és szedjük karikákra a hagymát, szedjük levelekre a bazsalikomot. A hűtőből kivett retket keverjjük össze az olívaolajjal, a hagymával és a bazsalikommal. Önálló fogásként, köretként vagy salátaként is kínálhatjuk!
Epres csokikocka
Hozzávalók
6 tojás
12 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
fél csomag sütőpor
25 dkg eper
mogyorókrém
Elkészítés:
Pucoljuk meg, és vágjuk félbe az epreket. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Végül kíméletesen dolgozzuk bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Halmozzuk a tetejére a félbevágott epreket, majd előmelegített sütőben 170-180 fokon süssük készre, tűpróbáig.