2024. április 19. péntek
Emma napja

Tények, amiket sokan nem tudnak az élet vizéről

Az élet vize néven kezdte pályafutását, idővel azonban nem csak James Bond egyik, de a fél világ kedvenc alkoholos itala lett. A vodkáról van szó, amely ma már a bulik egyik legnépszerűbb nedűje, de vajon mennyire ismerjük valójában ezt az italt?

10318.jpgEredetileg a vodka orosz és lengyel területekről származik, ahol a ’voda’ szó vizet jelent, így nem meglepő, hogy a népszerű ital legfőbb alapanyaga a víz. Az italt kezdetben orvosi célokra használták, így terjedt el az élet vize kifejezés is. A vodkák, csak úgy, mint a borok, ízükben eltérnek egymástól, részben az előállításának köszönhetően. Az ital ugyanis számos folyamaton megy keresztül, míg eléri végső állapotát. A legtöbb esetben a vodkát desztillálást követően még szükséges szűrni, de a víz is különféle kezelésre szorulhat. Persze akadnak kivételek, mint például a Finlandia, ami gleccserolvadásból származó forrásvízből készül.

 

Kik a legnagyobb fogyasztók?

A 15. századra a vodka átlépte a lengyel, valamint orosz határokat és Európa északi országai felé vette az irányt, ahol rövidesen az egyik legkedveltebb ital lett. Napjainkban az eurázsiai szuperkontinens túlnyomó része beleesik abba a sávba, ahol a legtöbb vodka fogy. Ez a sáv Oroszországtól a balti államokon át a skandináv országokig terjed, de Magyarország és Szlovákia Ukrajnával határos részeit is magába foglalja. Így a vodkát legfőbb alapanyagán kívül, földrajzi hely szerint is csoportosíthatjuk.

 

Finnország vs. Oroszország: A nagy különbségek

10319.jpgBár az ital szeretete mindkét országban közös, a finnek és az oroszok is más-más kultúrát párosítanak fogyasztásukhoz. Finnországban fontos szempont, a mértékletes fogyasztás, nem illik a vodkát fenékig inni, inkább kortyolgatják és élvezik az ízeket. Oroszországban többnyire a baráti összejövetelek nélkülözhetetlen itala a vodka, amely mellé enni is szokás. Az ital töltését mindkét államban fontos procedúra kíséri, a finneknél kizárólag a házigazda önthet, de az oroszoknál is egy kijelölt személy végzi ezt a feladatot. Utóbbi helyen az is lényeges, hogy kitöltésnél a pohár mindig az asztalon álljon és azt sose hagyják üresen, hiszen az rossz szerencsét hoz.  

De vigyázat! A mérsékelt szeszesital-fogyasztás is roncsolja az agyat, nemcsak a mértéktelen alkoholizálás. Angliai köztisztviselők egészségét és italozási szokásait vizsgálták 30 éven át. Az eredmények meglepték a szakembereket is.

 

A sok pub hátránya

Egy felmérés szerint a londoni pénzügyi szektorban a legnagyobb az ittasan dolgozók aránya. Többet isznak a yuppie-k, mint a melósok. A patinás biztosítótársaság, a Lloyd's of London vezetősége úgy döntött, az alkalmazottak sörrel kísért ebédjei nem tesz jót a cég teljesítményének, ezért betiltották az alkoholfogyasztást  munkaidőben.

Egészségedre!

Idegennyelvek tanulásakor az egészségedre kifejezést emeljük be talán leghamarabb a szókincsünkbe, ezek a kulturális ismeretek pedig csak a hasznunkra válhatnak. Érdekesség, hogy szinte minden nyelven Jó szerencsét! vagy Jó egészéget! kívánunk egymásnak koccintáskor. A Finlandia összegyűjtötte, hol mit mondanak az emberek, amikor emelik a poharukat:

 

Olaszország: „Salute”

Finnország: „Kippis”

Oroszország: „Na zdorovie”

Németország: „Prosit”

Spanyolország: „Salud”

Románia: „Noroc”

Franciaország: „Santé” vagy „Tchin tchin”

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban