2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Eltűntek a Föld nevezetességei

Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld  órája kezdeményezéshez, összesen 172 ország. A Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények március 28-án, helyi idő szerint 20.30-kor.

A Föld legnagyobb önkéntes akciójában ezúttal 42 ezer eseménnyel ünnepelte1967.jpgk világszerte. Az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdító globális környezetvédelmi kampány kapcsán az óceániai Szamoa fényei aludtak ki először, majd hatvan percre elsötétült többek között a párizsi Eiffel-torony, a San Franciscó-i Golden Gate híd, a londoni Big Ben, a Kínai nagy fal, a New York-i Empire State Building és a Sydney-i Operaház. - tájékoztatta az MTI-t a WWF Magyarország. Ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja.

 

Világszerte negyven, az UNESCO világörökségi listáján szereplő látványosság is sötétségbe borult, köztük az athéni Akropolisz, a skót edinburghi vár, vagy a Budai várnegyed. A WWF Magyarország kihirdette, hogy a 2015. évi Föld órája fővárosa kitüntetést idén Vác nyerte el. Magyarországon hetven település fénye aludt ki, köztük Vác díszkivilágítása. A település azzal érdemelte ki a megtisztelő címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember dolgozott, ahol 14,5 hektárnyi területről 5143 kg szemetet szedtek össze. A "zöldítő napon" megmetszették a város Ligetében található sövénysort, valamint telepítettek 400 cserjét és bokrot, 50 levendulát, 5 szomorúfűzt és 3 kőrisfát is.

 

Magyarországon a legkisebb pályázó település a 319 lakosú Uppony volt, amelynek önkéntesei megmutatták, hogy egyetlen napnyi összefogás elegendő ahhoz, hogy az egész település területét megtisztítsák, és terei tisztábbak és zöldebbek legyenek - közölte a WWF Magyarország.

 1966.jpg

Tájékoztatásuk szerint világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért: 100 ezer aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen. A  Föld órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp-szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is.

 

Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld Órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is mozgósították a klímaváltozás ellen tenni kívánókat. A WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízibivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalják majd el ártéri új otthonukat - közölte a szervezet.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban