2024. április 24. szerda
György és Debóra napja

A sportot csak elkezdeni nehéz

Fejfájás, rosszkedv, időhiány, enyhe szívprobléma – kifogások, amelyek miatt sokan lemondanak a rendszeres testmozgásról. Pedig nem érdemes kibúvókat keresni, ha a test karbantartása a tét. A legjobb, ha mozgással segítünk a bajokon.

Azt senki sem vitatja, hogy a jóga vagy a speciális gerinctorna a frissítő, testet erősítő hatása mellett gyógyítani is képes. De azt kevesebben hiszik el, hogy ugyanilyen ereje lenne egy félórás kocogásnak, úszásnak, egy rövid kerékpározásnak vagy egy aerobikórának. Pedig pontosan így van. Ráadásul a különböző mozgásformák nemcsak a testi, hanem a lelki bajokat is képesek orvosolni.

 

Sportos házi patika1971.jpg

Cukorbetegség, túlsúly, gerincpanaszok, magas vérnyomás – néhány azok közül az egészségügyi problémák közül, amelyeken sokat javíthat a jól megválasztott mozgásprogram. Nem maratoni távok lefutásáról vagy napi rendszerességgel, órákon át végzett kemény edzésről van szó. Elég hetente háromszor – ha már belejött, akár ötször – harmincöt-negyven perc közepes intenzitású mozgás, és sokkal jobban érezheti magát.

 

A sportot csak elkezdeni lesz nehéz, a kezdeti fáradtság és a gyors kimerülés hamar megszűnik. Aki ráérez az ízére, megtapasztalja, hogy jobb lett a közérzete, jobban alszik, és a mérleg is egyre kevesebbet mutat, az gyorsan feledi a nehézségeket. A mozgásnak köszönhetően rendeződik a rakoncátlankodó vércukorszint, könnyebb lesz a lépcsőzés. Ugyanakkor a magas vérnyomás is a normál értékhez közelít majd, s megszűnnek a kínzó hát- és derékpanaszok. A hölgyek könnyebben viselik a menstruáció időszakát, és hatékonyabban küzdenek meg a stresszes helyzetekkel.

 

A legtöbb amatőr sportoló később „függővé” válik. Ez a pozitív értelemben vett függőség az első lépés az egészségesebb élet, és az életmód hosszú távú megreformálása felé.

 

Csak annyit és csak azt, ami jólesik

Ne kívánjon lehetetlent magától! Mert míg a jól megválasztott edzésforma erősíti a pozitív energiákat, jobb kedvre, pozitívabb szemléletre hangol, addig a nyűgként, teherként, komoly fizikai megterhelésként űzött sport árt a testnek és a léleknek. A fejlődéshez, erősödéshez – vagy a felesleges kilók leizzadásához – persze szükség van némi akaraterőre, kitartásra, de a sikeresen teljesített feladat miatt nyugodtan érezheti magát hősnek. Amikor viszont egyetlen idegszála sem kívánja az edzést, hagyja legyőzni magát: futás helyett sétáljon egyet, vagy egyszerűen üljön le a szabadban egy padra, és lazítson. Ha rendszeresen így érzi magát, az is elképzelhető, hogy rosszul döntött, és más sportágban kell keresnie az örömöt. Ha erőltet valamit, annak előbb-utóbb fásultság lesz a vége, rosszabb esetben egy életre elmegy a kedve a sporttól.

 

Fáj a háta? Ne sajnálja!1970.jpg

A gerinc- és hátproblémáknak több oka lehet. A megfelelő sport és mozgás kiválasztásához először a fájdalom eredetét kell megkeresni. Szakorvosi vizsgálat deríthet fényt a szervi elváltozásokra. Ha a páciens egészségesnek bizonyul, a mozgásszegény életmód felelős a panaszokért. A hátfájósoknak nincs tiltott sportjuk, aki egészséges, az mozogjon sokat. Az úszás, a vízi aerobik vagy a fitball (labdával végzett torna) nem terheli, de átmozgatja a gerincet. A vállalkozó szelleműek próbálják ki a spinninget (zenés szobakerékpározást) is. Legyünk fokozatosak, ne terheljük meg azonnal a hátunkat. A gerincet és izmainkat lassan szoktassuk hozzá a mozgáshoz. Figyeljünk, hogy a gyakorlatokat helyesen végezzük, a helytelen mozdulatok sérülést okozhatnak.

 

Autózás közben is mozoghat

Autós nyaralást tervez? Utazás közben is segíthet a mozgás: előzze meg a fáradtságot, a keringési panaszokat, a végtagfájdalmakat rögtönzött tornaórákkal.

A hosszú, fárasztó utazás észrevétlenül, de gyorsan csökkenti a koncentrálóképességet, lassítja a reflexeket. Időnként – 2-3 óránként – érdemes megállni, s néhány könnyű gyakorlattal elűzni fáradtságát. Egyszerű mozgásokat vezetés közben vagy a dugóban várakozva is végezhet, de hosszabb utakon álljon meg, hogy átmozgassa elgémberedett tagjait.

Kiszálláskor nyújtózzon jó magasra előbb az egyik, majd a másik karjával. Közben lélegezzen mélyeket. Támaszkodjon az autó oldalához és guggoljon le néhányszor, előrenyújtott karral. Tegye lábát a nyit1974.jpgott ajtó küszöbére és végezzen törzshajlításokat a kinyújtott láb irányában. Kapaszkodjon meg a kocsi oldalába és laza mozdulatokkal lendítse lábát előre, hátra. A megmerevedett váll lazítására végezzen kar- és vállkörzéseket előre, aztán hátra. Tegye a kezét az ablakra, és végezzen törzsdöntést. Lába legyen kis terpeszben.

Hogy minél tovább fitt maradjon, ellenőrizze, hogy az ülést helyesen állította-e be, a helytelen testtartás miatt jóval gyorsabban elfáradnak izmai. A háttámlát ne döntse túlzottan hátra, mert veszélyes, ha szinte fekvő helyzetből kormányozza az autót. Vezessen kényelmes cipőben – a hölgyek se próbálkozzanak magas sarkúban –, mert a kényelmetlen lábhelyzet miatt elzsibbadhatnak az ujjai, begörcsölhet a vádlija.