Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?
Vége a húsvétnak és ilyenkor sokszor gondot jelent, hogy mi legyen a maradék sonkával vagy a kifőzött tojásokkal. Csak semmi pánik, hiszen egy kis átalakítással nagyszerű fogásokat készíthetünk.
Carbonara sonkával
Hozzávalók
35 dkg spagetti
5 dkg bacon
20 dkg sonka
10 dkg reszelt parmezán sajt
4 db tojássárgája
1 db egész tojás
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
só
fehérbors
Elkészítés
A tésztát enyhén sós vízben elkezdjük főzni. A szalonnát és a sonkát apróbb kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Egy tálba beletesszük a 4 tojás sárgáját és az egész tojást. Kissé felverjük a tojásokat és beletesszük a lereszelt sajtot és a zúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. A kihűlt szalonnát és sonkát hozzáadjuk a tojásos keverékhez, majd leszűrjük a tésztát és alaposan beleforgatjuk.
Sonkás madársaláta
Hozzávalók
20 dkg madársaláta
3 vastagabb szelet sonka
1 fej lilahagyma
olívaolaj
kevés citromlé
só, tarka bors
Elkészítés
A sonkát felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk. A lilahagymát vékony karikákra szeleteljük, majd egy nagyobb tálba beletesszük a salátával együtt. Fűszerezzük, facsarjunk rá citromot, locsoljunk rá kevés olívaolajat. Végül rárakjuk a pirított sonkát és alaposan elkeverjük.
Sonkás tekercs
Hozzávalók
tésztához:
50 dkg liszt
2,5 élesztő
20 dkg krumpli
0,5 dl olívaolaj
1 db nagyobb tojás
2,5 dl tej
1 mokkáskanál pirospaprika
csipetnyi cukor
só ízlés szerint
töltelékhez:
20 dkg sonka
12 dkg reszelt sajt, + 4 dkg a tetejére
4 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, fehérbors
Elkészítés
A krumplit megfőzzük, leszűrjük és egy krumplinyomó segítségével alaposan összetörjük. Az olajat összekeverjük a tejjel, a kissé felvert tojással és sóval. Mindezek után beletesszük a már kihűlt főtt krumplit, a lisztet, a pirospaprikát, a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Jól összegyúrjuk és elkezdjük dagasztani. Ha ezzel megvagyunk, meleg helyen kelesszük legalább egy órát. A töltelék elkészítéséhez a sonkát apróbb darabokra vágjuk, összekeverjük a sajttal, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, majd megsózzuk és borsozzuk. A kelesztés után a tésztát nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük és felszeleteljük ujjnyi vastagságban. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, megszórjuk a sajttal és meleg helyen kelesszük még 15 percig. Végül előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 25 percig sütjük.
Tojáskrém
Hozzávalók
5 db kemény főtt tojás
1 evőkanál majonéz
10 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg füstölt sajt
1 csésze margarin
Elkészítés
A tojásokat villával összetöröm és hozzáadom a többi hozzávalót, majd egy robotgép segítségével habosra keverem. Ropogós pirítóssal akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk.