2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Megvan a Folio-díj nyertese!

Amerikai szerző indiai családról szóló regénye nyerte a 40 ezer fonttal járó Folio-díjat. Akhil Sharma Family Life című, "szellemes és megtévesztően egyszerű" regénye egy családi traumát és a túlélés útjait dolgozza fel. 

A díjnyertes regény egy New Jersey-i indiai közösségben élő családot mutat be. Az Indiában született, de 1979 óta Amerikában élő író munkáját William Fiennes, a zsűri elnöke "desztillált összetettségű mesteri regénynek" nevezte, amely egy családi traumát és a túlélés útjait dolgozza fel. Fiennes közleményében hozzáfűzte, hogy szellemes, megtévesztően egyszerű, de maradandó mű született - számolt be róla a The Daily Telegraph.

 

A 43 éves Shalma korábban számos novellával és az An Obedient Father című regénnyel jelentkezett, művei rendre valamilyen irodalmi elismerésben részesültek.

 

A Folio-díj nyolc döntőse között szerepelt még idén két New York-i szerző, Jenny Offil és Ben Lerner önreflektív regénye, továbbá az ír Colm Tóibin és a kanadai származású, de az Egyesült Királyságban élő Rachel Cusk munkája, valamint két, még kevéssé ismert írónő, a kanadai Miriam Toews és a kenyai Yvonne Adhiambo Owuor műve. A hétfői eredményhirdetés előtt Ali Smith How to Be Both című reg1907.jpgényét tartották a legesélyesebbnek, amely lemaradt a Booker-díjról, bár formai bravúrja miatt nagy figyelmet kapott.


A tavaly először átadott Folio-díjat George Saunders amerikai író nyerte Tenth of December című novelláskötetével. Az irodalmi díjat a klasszikusok kiadásával foglalkozó Folio Society gondozza. Külföldi szerző olyan angol nyelven megjelenő alkotása kaphatja, amelyet kiadnak az Egyesült Királyságban.