2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Gyümölcsöt, zöldséget, tejet kaphatnak a gyerekek az iskolaprogram keretében

Az unió új programja az egészséges táplálkozási szokásokat szeretné elterjeszteni a gyermekek körében. A tagállamok iskoláiban ezért gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, és lesznek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozó oktatási programok is.

9667.jpgAugusztus 1-jére létrejött az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit azután a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

 

Tejbegrízrecept Peller-módra

A csontok egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a fehérjében, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás. Ami bizonyos életszakaszokban, például gyerek-és kamaszkorban az átlagosnál is fontosabb. Pellerék tudják ezt, receptet is adtak!

Tejbegríz, vanília puding, kakaó, tejberizs, és túrós palacsinta. Mint ahogy a gyerekek általában, gyakorlatilag nincs olyan, amit Peller Anna kislánya, Annabella ne szeretne közülük. Anna szerint ebben is férjére, Mikire ütött… Anna mindig  nagy hangsúlyt fektetett a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és amióta családja van, még inkább odafigyel, hogy mindig kerüljön az asztalra valamilyen tejes finomság is. Itt olvashatja Annabella kedvenc receptjét.

Minden tagállamban elindul a program

Ez az egységes program egybeolvasztja és optimalizálja azokat a már létező projekteket, amelyek tavaly több mint 20 millió gyermekhez jutottak el. Jóllehet a részvétel önkéntes, mind a 28 tagállam jelezte, hogy a 2017/2018-as iskolaévben részt fog venni a kezdeményezésben.

Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos kijelentette: „Nagyon örülök, hogy bevezetjük az új iskolai programot. A minden tagországra kiterjedő program az európai iskolások millióinak és több ezer mezőgazdasági gazdálkodónak nyújt értékes támogatást. Ez a fajta támogatás az elmúlt években különösen fontosnak bizonyult a gazdálkodók számára, a mostani nagyobb keretösszegnek köszönhetően pedig még jelentősebb lesz. Az új program továbbá – azáltal, hogy egyesíti a korábbi iskolatej programot és iskolazöldség-programot – az egyszerűsítésre vonatkozó elsődleges célkitűzésnek is megfelel.

Az iskolások elsősorban friss gyümölcsöt, zöldséget és tejet fognak kapni. Olyan feldolgozott termékek osztására is sor kerülhet, mint a levesek, kompótok, gyümölcslevek, joghurtok és sajtok, amennyiben ezt a nemzeti egészségügyi hatóságok jónak látják. A termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt, kivéve, ha a nemzeti egészségügyi hatóságok engedélyezik azok korlátozott mértékű hozzáadását.

 

Idény, változatosság, hozzáférhetőség

A tagállamok, amellett, hogy döntenek a program bevezetésének részleteiről – így tematikus oktatási intézkedések bevezetéséről és más mezőgazdasági termékek bevonásáról –, a program finanszírozásához nyújtott uniós támogatást kiegészíthetik nemzeti támogatással.

9670.jpgA termékeket egészségügyi és környezeti meggondolások, az idény, a változatosság és a hozzáférhetőség alapján kell kiválasztani, előnyben részesítve az uniós termékeket. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, előnyt biztosíthatnak a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak, a környezeti előnyöknek, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereinek.

A 2017/2018-as tanévre megállapított 250 millió EUR uniós finanszírozásból nagyjából 150 millió EUR jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió EUR a tejre.

Az új iskolai program Phil Hogan biztos egyszerűsítési menetrendjének a része. Nagyobb szinergiákkal való, hatékonyabb végrehajtást tesz lehetővé, és kiegészíti az egészség és az oktatás szakpolitikái területén hozott egyéb intézkedéseket. 2017. augusztus 1-jétől a két jelenlegi rendszert – az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot, valamint az iskolatej-programot – egy egységes jogi keret fogja majd össze. Az új szabályok célja a hatékonyság fokozása, a támogatás célzottabbá tétele és az oktatási dimenzió megerősítése.

Jelenleg 24 tagállam vesz részt a régi gyümölcs- és zöldségprogramban, és 28 tagállam a régi iskolatej programban. Tavaly mintegy 20 millió gyermekhez jutott el az iskolatej-program, és körülbelül 11,7 millió részesült a gyümölcs- és zöldségprogramban.

 

A tej alkotói

9669.jpgA tejben az ásványi és bioaktív anyagok mellett rengeteg vitamin is megtalálható, így  például az E-vitamin, ami védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a hajszálakat és körmöket, és nagy szerepe van az időskori látásélesség megőrzésében. A tejtermékekben még nagy mennyiségben van jelen többek közt β-karotin, ami az érelmeszesedés ellen is véd, csökkentheti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus  kockázatát.

A tej fehérjéi teljes értékű fehérjék, mivel az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. A tej 3,4%-a fehérje, melynek 80%-át kazein, 20%-át pedig savófehérjék (laktalbumin, laktoglobulin) alkotják.

A tej másik fontos összetevői a zsírok. A tejzsír viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakat, amelyek lebontás nélkül, közvetlenül képesek felszívódni. Valamennyi zsiradék közül a tejzsír emészthetősége a legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezetei felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető. A tej koleszterintartalma lényegesen kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré, továbbá a benne lévő foszfolipidek (lecitin, kefalin) szabályozzák a zsír elszállítását a májból, és gátolják a koleszterin lerakódását az érfalakon. A tej könnyű emészthetősége miatt számos betegség dietoterápiájában előnyös.

A tej legfontosabb szénhidrátja a laktóz (tejcukor), ami egy glükóz és egy galaktóz egységből áll. A laktóznak szerepe van egyes ásványi anyagok – kalcium, magnézium, foszfor – felszívódásában, valamint a vastagbél megfelelő pH-jának kialakításában. Egy dl tejben 4,7-5,3 gramm szénhidrát található. A tejfehérje-, laktóz-, és koleszterinmentes növényi tejek összetétele más.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban