2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Újabb fellépő a Tavaszi fesztiválon!

Újabb világsztárral bővült a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) fellépőinek névsora, hiszen Sinéad O'Connor is színpadra lép. A Nemzeti Filharmonikusokkal fellépő Gyenyisz Macujev zongoraművész, a Bajor Állami Zenekarral érkező karmester, Kirill Petrenko és Vladimir Ashkenazy is fellép a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Április 10.1870.jpg

Gyenyisz Macujev a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok vendégszólistájaként lép a magyar közönség elé április 10-én a Művészetek Palotájában Rahmanyinov hírhedten nehéz III. zongoraversenyével. Az orosz fiatalember nemcsak a hangversenytermek szívesen látott vendége, de a 2014-es szocsi téli olimpia záró ünnepségének is fellépője volt - idézik fel a fesztivál ajánlójában.

 

Április 16.

A világzene varázslatos egyénisége, Ana Moura április 16-án a Bálnában ad koncertet. A portugál előadó (2009-ben szintén ott volt a Szigeten) ugyanolyan természetességgel énekli a fadót, hazája népdalait, mint a rock and rollt. Bársonyos hangjáért olyan sztárok rajonganak, mint Prince, az amerikai Billboard magazin a legjobb fiatal fadoénekesnőnek nevezte.

 

Április 18.

Mario Brunello olasz csellista a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendégeként lép fel a fesztiválon Április 18-án a Pesti Vigadó dísztermében két versenyművet, Haydn C-dúr csellóversenyét és Nino Rota 2. csellóversenyét is előadja. Brunello nemzetközi karrierje 1986 után ívelt fel, amikor a rangos megmérettetés történetében első olaszként megnyerte a moszkvai Csajkovszkij-versenyt. Azóta olyan karmesterekkel lépett fel, mint Claudio Abbado, Ozava Szeidzsi, Valerij Gergijev és Daniele Gatti, koncertpartnerei közé tartozik Gidon Kremer és Martha Argerich.

 

Április 19.

1874.jpgAz orosz származású, zenei tanulmányait Ausztriában végző Kirill Petrenko a berlini Komische Oper zeneigazgatójaként lett világszerte elismert karmester, majd 2013 szeptemberében vette át a müncheni Bayerisches Staatsorchester zenei vezetését. A bajor zenekarral április 19-én a Művészetek Palotájában ad koncertet, amelyen Ravel La Valse című műve és Berlioz Fantasztikus szimfóniája mellett Karl Amadeus Hartmann utolsó műve (Szodoma és Gomora - dal) is elhangzik a német bariton, Christian Gerhaher szólójával.

 

Április 20.

A karmesterként, zongoristaként és kamarazenészként is kiváló Grammy-díjas művész, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén érkezik a Müpába. Az április 20-i hangversenyen Sibelius Valse triste című kompozíciója és II., D-dúr szimfóniája között Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye csendül fel a litván származású hegedű- és brácsaművész, Julian Rachlin interpretációjában.

 

Április 21.

Sinéad O'Connor 1987-ben robbant be a zenei életbe The Lion and the Cobra című albumával, majd 1990-ben Prince dalának, a Nothing Compares 2 U-nak feldolgozásával és a hozzá készített minimalista videoklippel a legnagyobb világsztárok sorába lépett. Három évtizede van a pályán, mindig félelem nélkül keverte a különböző zenei stílusokat a dzsessz-sztenderektől az ír népzenéig.


Tavalyi albumának címét (I'm Not Bossy, I'm The Boss) az amerikai Ban Bossy kampány ihlette, amely a bossy (parancsolgató, ellenséges) jelző fiatal nőkre gyakorolt negatív hatására kívánta felhívni a figyelmet. Sinéad O'Connor többször is kiemelte, hogy a zeneipar kifejezetten nehéz terep, ha valaki nőként szeretne érvényt szerezni a döntésének.

1873.jpg
Az ír énekesnő tizedik stúdióalbuma egy igazi kuriózumnak számító dallal indul: a How About I Be Me (Mi lenne, ha önmagam lehetnék?) O'Connor szokásától eltérően személyes élményekből táplálkozik. Eredetileg az előző albumra készült, de nem sikerült időben befejezni. Szintén különlegesség, hogy ez az első olyan lemeze, amely kizárólag szerelmes dalokból áll. Sinéad O'Connor már járt Magyarországon, 2007-ben fellépett a Sziget fesztiválon.

 

Április 23.

Az idei BTF vendége lesz a francia karmester, Bertrand de Billy is, aki a Nemzeti Filharmonikusok élén Liszt Orfeusz című szimfonikus költeményét és egy ritkán hallható Schubert-átiratát (Die Allmacht), valamint Schubert Esz-dúr miséjét és Berlioz Tristia című kantátáját vezényli április 23-ban a Művészetek Palotájában. A koncerten a Nemzeti Énekkar mellett olyan énekesek lépnek fel, mint Olga Bezsmertna, Balga Gabriella, Jörg Schneider, Brickner Szabolcs és Palerdi András.

 

A BTF keretében az A38-ra érkezik a brit elektropop színtér egyik legközvetlenebb előadója, Victoria Hesketh, művésznevén Little Boots. A brit énekesnő is zenélt már a Sziget fesztiválon (2013-ban), most hamarosan megjelenő harmadik albumának anyagát hozza el április 23-án budapesti rajongóinak.

 

Április 24.

Bertrand de Billy egy évtizeden át, 1994 és 2004 között vezette a barcelonai Gran Teatre del Liceu együttesét. Operadirigensként elsősorban Wagner, valamint a francia romantika - Massenet, Gounod - áll érdeklődésének középpontjában, Wagner-produkcióit több DVD-n is megjelentették, köztük a teljes Ring-ciklust.

 

Április 26.

1875.jpgA BTF vendége lesz a világ legrégebbi operaháza, az 1737-ben megnyitott Teatro di San Carlo. A nápolyi társulat egy olyan Verdi-operával érkezik, amelynek ősbemutatója is a műfaj e "szentélyében" volt: a Luisa Millert április 26-án a Művészetek Palotájában mutatják be koncertszerűen, a címszerepet a Zürichi Operaház szopránja, Elena Mosuc énekli. A román operacsillag a legrangosabb operaszínpadok visszatérő vendége, olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel és Daniel Harding.

 

A Magyar Állami Operaház új Aida-előadását Mohácsi János, a magyar színházi élet meghatározó egyénisége állítja színpadra, aki ezzel a produkcióval debütál operarendezőként Budapesten. Az április 4-i Erkel Színház-beli premier után a darab többször is látható lesz a BTF keretében, a fesztiválon Radames szerepében az olasz sztártenor, Fabio Sartori lép színpadra.

 

A BTF-re az operett világát hozza el Kerényi Miklós Gábor "Kero" legújabb rendezése, a 110 éve született Farkas Ferenc Csínom Palkó című darabja, amelyben a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek fel a legígéretesebb tehetségekkel.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban