Ma hirdetik ki az év legjobb pálinkáját
Június 20-án ismét díjazzák az ország legjobb pálinkáit. Az ország egyik legnívósabb pálinkaversenyének idén Esztergom ad otthont. A Pálinka Országkóstolóra 43 pálinkaház nevezett, a bírák összesen több mint 380 féle pálinkából, vakkóstoláson választották ki a legjobbakat.
Negyedik alkalommal rendezett idén Pálinka Országkóstolót a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium. A Pálinka Országkóstoló olyan megmérettetés, amelynek célja a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitelét és ismertségét növelni, a magas színvonalú országos rendezvényen elért eredmények révén is elősegíteni a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését.
Az ország egyik legnívósabb pálinkaversenyének idén Esztergom adott otthont, ahol a 30 tagú zsűri vakkóstolás során értékelte a nevezett pálinkákat. A pontozás után összesítették az eredményeket, viszont a díjazottak neveit egészen a bejelentésig mindössze három ember ismeri. A verseny egyik sajátossága, hogy nevezni kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehet, melyeket az érzékszervi vizsgálatot megelőzően a NÉBIH egy komplex analitikai vizsgálattal ellenőriz.
A díjazott pálinkák arany, ezüst, és bronz minősítést nyerhetnek, és 24 pálinkának Champion díjat is adományoznak. Különdíjban részesül az év legeredményesebb pálinkafőzdéje és az év legjobb pálinkája, emellett idén először a legjobb tízezer palack feletti tétel főzőjét is díjazzák. Mivel ebben az évben Esztergomban rendezték a versenyt, a város vezetősége is felajánlott egy különdíjat az általuk legjobbnak vélt főzőmesternek.
„A Pálinka Országkóstolóra évről évre több tétellel neveznek a pálinkaházak, és kiválóbbnál kiválóbb termékeket hoznak a versenyre. A nevezett pálinkákból látszik, hogy a főzőmesterek egyre nagyobb kedvvel kísérleteznek: az alap gyümölcsök mellett, mint a barack és a szilva, egyre jellemzőbbek a szokatlan, újszerű háziasítások” – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
Ezért vigyünk pálinkát az egzotikus nyaralásra
A hosszú, meleg nyári estéken, strandolás vagy nyaralás alkalmával hajlamosak vagyunk elcsábulni és eltérni mindennapi étkezési szokásainktól. A jóízű nassolásnak azonban megvan az ára: nemcsak az esetleges pluszkilókkal kell számolni, hanem különféle gyomorbántalmakkal is. Bizonyos országokban pedig még körültekintőbben kell étkezni, ha nem szeretnénk komoly fertőzésekkel küzdeni. De azért legyen nálunk pálinka is!
Életműdíjat is osztanak
A díjátadó gálán azok nevét is bejelentik, akik Pálinka Életműdíjban részesülnek. Ezt a kitüntetést évente legfeljebb három szakembernek ítélheti oda a Tanács, és az egyik legnagyobb elismerésnek számít a szakmában. Életműdíjat a szabályzat szerint azok kaphatnak, akik évtizedes szakmai tevékenységük során nagyon sokat tettek a pálinka elismertetésért, a pálinka hírnevéért.
A Pálinka Országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyét továbbá az erre épülő, a Földművelésügyi Minisztérium által rendezett Nemzeti Pálinkakiválóság Programot foglalja magába. A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban a nevezett tételek Pálinkakiválóság és TOP Pálinkakiválóság minősítést érdemelnek ki, mellyel bekerülhetnek egy impozáns, ingyenes, kétnyelvű, a Minisztérium gondozásában megjelenő kiadványba: a Pálinkakiválóságok Könyvébe.