Muffin a megunhatatlan
Talán otthonukban is elhangzott már az a kérdés, hogy „Finom a muffinom?” Nem is csoda, hiszen a muffinok elkészítése roppant egyszerű és csak egy forma szükséges hozzá. Tulajdonképpen egy vajas tésztáról van szó, amit kedvünk szerint ízesíthetünk és szinte elronthatatlan.
Áfonyás muffin
Hozzávalók
15 dkg áfonya
25 dkg teljes kiőrlésű finomliszt
1 db tojás
0,5 dl tej
1 dl olívaolaj
1 pohár erdei gyümölcsös joghurt
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 db citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
fél csipetnyi só
Elkészítés
Egy nagy tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat, joghurtot, tejet, a citrom lereszelt héját és pár csepp citromlevet, majd alaposan összedolgozzuk és félretesszük. Egy másik tálban összekeverjük a maradék hozzávalókat az áfonya kivételével és beleöntjük az előbbi keverékbe, majd ezt is alaposan összekeverjük. Amint ezzel megvagyunk, beletesszük az áfonyát és óvatosan beleforgatjuk. A muffin sütőformába beletesszük a papírt és a tésztát. Végül közepes lángon körülbelül 15- 20 percig készre sütjük.
Málnás muffin
Hozzávalók
20 dkg málna
25 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 kiskanál méz
2 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
csokoládé darabok a szóráshoz
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Egy másik tálban enyhén verjük fel a tojást és keverjük el a felolvasztott vajjal, mézzel, tejjel és citromhéjjal, majd öntsük bele a lisztes keverékünket. Ha szépen összeállt a massza, óvatosan keverjük bele a málnát. Érdemes előtte kisebb darabokra felvágni, de néhány szemet hagyhatunk egészben. A papírral kibélelt muffin sütőformákba beletesszük a tésztát, majd előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, várjunk míg kissé kihűl és szórjuk meg a csokoládé darabokkal.
Banános-diós muffin
Hozzávalók
100 g finomliszt
150 g darált dió
2 db kissé érett banán
2,5 dl tej
70 gramm vaj
1 db tojás
120 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szerecsendió
fél csipetnyi só
Elkészítés
Egy nagy tálban villával összetörünk 1 darab banánt (a másikra a tálaláshoz lesz szükségünk), majd hozzáadjuk a már felolvasztott vajat, tejet és a tojást. Egy másik tálba összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáöntjük az előző masszához és egy fakanállal csomómentesre keverjük. A muffinformákba papírokat rakunk és előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Miután kihűlt, a tetejére felkarikázott banánokat rakunk és így tálaljuk.
Sajtos-baconos muffin
Hozzávalók
10 dkg vaj
13 szelet bacon
10 dkg reszelt parmezán / keményebb sajt
20 dkg liszt
2 db tojás
1 evőkanál petrezselyemzöld
1 evőkanál apróra vágott snidling
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál sütőpor
só ízlés szerint
Elkészítés
A 10 darab bacon szeletet apróbb darabokra vágjuk és a maradék 3 egész szelettel együtt, egy serpenyőben kissé megpirítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojást kissé felverjük és alaposan elkeverjük a felolvasztott vajjal, majd egy tálba tesszük és összekeverjük a tojással, petrezselyemmel, snidlinggel, a fokhagymával és a sajttal. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk az előző keverékünkhöz. Amint a tészta összeállt, hozzátesszük a megpirult felkockázott bacont, majd a papírral kibélelt muffinformákba öntjük őket. A maradék 3 szelet bacont nagyobb darabokra vágjuk és rátesszük a muffinok tetejére. Végül előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.