2024. április 24. szerda
György és Debóra napja

Muffin a megunhatatlan

Talán otthonukban is elhangzott már az a kérdés, hogy „Finom a muffinom?” Nem is csoda, hiszen a muffinok elkészítése roppant egyszerű és csak egy forma szükséges hozzá. Tulajdonképpen egy vajas tésztáról van szó, amit kedvünk szerint ízesíthetünk és szinte elronthatatlan.

Áfonyás muffin1773.jpg

Hozzávalók

15 dkg áfonya

25 dkg teljes kiőrlésű finomliszt

1 db tojás

0,5 dl tej

1 dl olívaolaj

1 pohár erdei gyümölcsös joghurt

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

                               1 evőkanál sütőpor

                         1 kiskanál szódabikarbóna

            1 db citrom reszelt héja és pár csepp citromlé

                                 fél csipetnyi só

Elkészítés

Egy nagy tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat, joghurtot, tejet, a citrom lereszelt héját és pár csepp citromlevet, majd alaposan összedolgozzuk és félretesszük. Egy másik tálban összekeverjük a maradék hozzávalókat az áfonya kivételével és beleöntjük az előbbi keverékbe, majd ezt is alaposan összekeverjük. Amint ezzel megvagyunk, beletesszük az áfonyát és óvatosan beleforgatjuk. A muffin sütőformába beletesszük a papírt és a tésztát. Végül közepes lángon körülbelül 15- 20 percig készre sütjük.

 

 

Málnás1775.jpg muffin

Hozzávalók

20 dkg málna

25 dkg liszt

10 dkg vaj

1,5 dl tej

4 evőkanál cukor

1 kiskanál méz

2 csomag vaníliás cukor

1 kiskanál sütőpor

1 citrom reszelt héja

csokoládé darabok a szóráshoz

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Egy másik tálban enyhén verjük fel a tojást és keverjük el a felolvasztott vajjal, mézzel, tejjel és citromhéjjal, majd öntsük bele a lisztes keverékünket. Ha szépen összeállt a massza, óvatosan keverjük bele a málnát. Érdemes előtte kisebb darabokra felvágni, de néhány szemet hagyhatunk egészben. A papírral kibélelt muffin sütőformákba beletesszük a tésztát, majd előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, várjunk míg kissé kihűl és szórjuk meg a csokoládé darabokkal.

 

 

Banános-diós muffin1774.jpg

Hozzávalók

100 g finomliszt

150 g darált dió

2 db kissé érett banán

2,5 dl tej

70 gramm vaj

1 db tojás

120 g cukor

                            1 csomag vaníliás cukor

                               1 teáskanál sütőpor

                           késhegynyi szerecsendió

                                   fél csipetnyi só

Elkészítés

Egy nagy tálban villával összetörünk 1 darab banánt (a másikra a tálaláshoz lesz szükségünk), majd hozzáadjuk a már felolvasztott vajat, tejet és a tojást. Egy másik tálba összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáöntjük az előző masszához és egy fakanállal csomómentesre keverjük. A muffinformákba papírokat rakunk és előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Miután kihűlt, a tetejére felkarikázott banánokat rakunk és így tálaljuk.

 

 

1772.jpgSajtos-baconos muffin

Hozzávalók

10 dkg vaj

13 szelet bacon

10 dkg reszelt parmezán / keményebb sajt

20 dkg liszt

2 db tojás

1 evőkanál petrezselyemzöld

1 evőkanál apróra vágott snidling

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál sütőpor

só ízlés szerint

Elkészítés

A 10 darab bacon szeletet apróbb darabokra vágjuk és a maradék 3 egész szelettel együtt, egy serpenyőben kissé megpirítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojást kissé felverjük és alaposan elkeverjük a felolvasztott vajjal, majd egy tálba tesszük és összekeverjük a tojással, petrezselyemmel, snidlinggel, a fokhagymával és a sajttal. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk az előző keverékünkhöz. Amint a tészta összeállt, hozzátesszük a megpirult felkockázott bacont, majd a papírral kibélelt muffinformákba öntjük őket. A maradék 3 szelet bacont nagyobb darabokra vágjuk és rátesszük a muffinok tetejére. Végül előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban