2017. december 18. hétfő
Auguszta napja

Fürj-, kacsa-, liba- és strucctojás a húsvéti asztalra

Száz regionális kistermelő kapott lehetőséget hamisítatlan hazai termékeinek bemutatására. A hagyományos húsvéti finomságok mellett igazi ünnepi kuriózumok is lesznek a Várkert Bazárban április 8-9-én.

8606.jpgSzórakoztató húsvéti nagybevásárlást ígér a hétvége a Várkert Bazárba látogatók számára. A Magyar Ízek Húsvéti Vásárán megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere: többek között a klasszikus sonka, kolbász, tojás, torma, mustár, savanyúságok, csokoládék.

 

A klasszikusok mellett igazi különlegességekkel is készülnek a Magyarország különböző területeiről érkező kiállítók. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj, kacsa, liba és strucc tojás, paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, a legkülönfélébb sajtok, vadhúsok, mézbor, marcipánlikőr, sőt, még csokitojásba rejtett ékszer is lesz, hogy csak néhányat említsünk. A vásár két napja alatt ráadásul folyamatos gyermek- és gasztroprogramok, kóstolók teszik élvezetessé a bevásárlást.

 

A tyúktojáson túl

A tojás, ami mindenre jó

 

A tojásnak nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Más ételekhez képest igen kicsit a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

 

„A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztését és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben” - mondja Dr. Légrády Péter, belgyógyász.

 

A tojásban lévő hasznos vitaminokról és arról, hogy milyen betegségeket segít elkerülni itt olvashat. 

A tojásról a húsvéti ünnepkör jegyében, mint az élet és az újjászületés szimbólumáról beszélünk, a hétköznapokra lefordítva azonban akár étkezésről, akár díszítésről van szó, szinte kizárólag a tyúktojásra gondolunk. Az utóbbi egyeduralmának megdöntésére természetesen egyetlen szárnyas sem törhet hazánkban, de kétségkívül érdekesebbé, színesebbé teheti az ünnepi asztalt valamilyen újdonság, például fürj-, liba- vagy strucctojás. (Tévhit, hogy a tojás koleszterintartalma a felelős a szív és érrendszeri halálozásokért! Itt olvashat a tojásban lévő létfontosságú vitmainokról.)

 

Olyan tojásokról beszélünk itt ráadásul, amelyeknek tápértéke, vitamin és energiatartalma kiváló, s nem egy országban a megszokott étkezés, illetve az ünnepi dekoráció részei. Nálunk azonban a többségüket még akkor is nehéz beszerezni, ha valaki direkt keresi. Számukra is jó hír, hogy az április 8-9-én a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Húsvéti Vásárán egy helyen elérhető lesz a legtöbb fajta. Természetesen, amelyek nem forgalmazhatók, mint például a kacsatojás, azok csak bemutató jelleggel.

 

A húsmentes vagy paleo étkezés követői is bőséggel válogathatnak kuriózumokban: szarvasgombás vaj, bükki faszenes tehénsajt, diókrémmel töltött camembert, kézműves paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, valamint liofilizált gyümölcs is vannak a kínálatban, hogy csak néhányat említsünk. Na meg mézbor, marcipánlikőr, levendulaszörp – kinek-kinek ízlése szerint.

 

Az 1000 forintos belépőjegy teljes egészében levásárolható, az esemény 100 cm alatti látogatóknak ingyenes.

 

Fotó: Magyar Ízek, Pixabay