2017. június 27. kedd
László napja

Energizáló ételeket ad az automatizált étterem

Terjeszkedik az automatizált vendéglátás! San Franciscóban nyílt meg az az étterem, ami tulajdonképpen egy óriási kajaosztó masina. A hátsó helyiségekben emberek készítik elő az ételeket, csak a kiszolgálószemélyzet nem létezik. Helyettük van gépi interface.

8463.jpgA San Francisco-i önkiszolgáló étterem az Eatsa nevet viseli, és 2015-ben nyitotta meg kapuit. Tulajdonosai azóta új egységeket nyitottak New Yorkban, Washingtonban és Kaliforniában.


A New York-i étteremben a vendégeknek nem kell sorban állniuk, mert egy tucatnyi van a gépből. Az ételeket ablakokból kapják meg, ahol felvillan a név, amit megadtak. Körülbelül három percet kell várni, mire kirakják az ételt az ablak túloldalán, a konyhában szorgoskodó alkalmazottak.


Azt gondolhatnánk, hogy nincs személyzet az éttermi részben, csak a konyhában, de ez nem teljesen igaz. Kisegítő személyzet asszisztál azoknak, akik még nem tudnak boldogulni a rendelést felvevő automatákkal. Készpénzzel nem lehet fizetni.
A menü egyébként pénztárcabarát díjszabású. Szinte minden étel 6,95 dollárba (2035 forintba) kerül, ami az amerikai viszonyokhoz képest rendkívül mérsékelt. 11,06 dollár egy tál étel, a köret és mellé egy ital.
Az Eatsa receptjei a rizsparéj köré épülnek. Úgyhogy ha valaki ezt nem szereti, akkor az Eatsát sem fogja szívébe -vagy ízlelőbimbóiba- zárni. A rizsparéj egy vitaminbomba, amit több néven is ismer a magyar nyelv: amerikai rizs vagy indiánköles. Angolul quinoa. A hírességek is szívesen eszik.

 

A pincértelen étteremben friss gyümölcsöket, hasábburgonyát, falafelt és guacamole-t is lehet kapni. Ez utóbbi avokadóból készült étel, ami azték eredetű. A zsurnaliszta ízletesnek talált mindent, csak éppen pont a rizsparéjos tálakat érezte snassznak. 


Az automatizált étterem koncepciója jól jöhet a szuperintrovertált embereknek, akik nem akarnak bájologni a pénztárossal vagy a pincérrel. Igaz, Amerikában már évtizedek óta jelen van a pénzbedobás után az ablakból elvehető étel, mint kiszolgálási módszer szisztémája, de ezt rendszerint előregyártott élelmiszereknél érvényesítették. Itt viszont frissen készített fogásokat tálalnak fel. Vagy stílszerűen "ablakolnak".

(A Business Insider cikke nyomán)