2017. június 26. hétfő
János és Pál napja

Kiderült, miket eszik II. Erzsébet

90 éves, és bár idén több száz jótékonysági szervezet elnöki tisztjéről köszön le, munkabírását és ép szellemi képességeit sok évtizedekkel fiatalabb ember megirigyelné. Az angol királynő étkeit 11 éve főző szakács elkotyogta, milyen ételekből merít energiát, vitaminokat, tápnyagokat, és nem utolsó sorban ízélvezetet az uralkodó, aki tudatosan vigyáz az alakjára. 

Ő a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó. Sok minden változott azóta, hogy 1952-ben trónra lépett, egy valami azonban nem: a királynői étrend a Buckingham Palotában bő 64 éve nagyjából ugyanaz!

 

8407.jpg

Őfelsége ugyanazokhoz a menükhöz tartja magát, és csak idővel csúszik be az étrendjébe egy-egy újdonság. Ezt Darren McGrady-től tudhatjuk meg. Az 52 éves úr 11 éven át felelt II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg étkezéseiért. (A '80-as években.) Ha illusztris vendégeket láttak vendégül a királyi család tagjai, az ilyen hivatalos ebédeken, vacsorákon is ő volt a konyhafőnök. McGrady főztjét ette George W. Bush és Bill Clinton is.
Amikor őfelsége a windsori, sandringhami vagy balmorali kastélyaiban tartózkodott, McGrady vele utazott, és ott is főzött rá. Sőt, a Britannia hajón is, amikor II. Erzsébet tengeri úton látogatott el más országokba.

 

Nagy a forgalom
A Buckingham Palota néha olyan, mint egy hotel. Ha II. Erzsébet éppen egy közeli barátjával költi el vacsoráját kettesben, megeshet, hogy férje, Fülöp herceg éppen egy 100 fős társaságnak ad díszvacsorát az épület másik részében. Miközben a két herceg a cimborákkal szórakozik, a konyhának még a holnapi bankettre is elő kell készülniük.

 

Diana menüje
McGradyt 1993-ban áthelyezték a közeli Kensington Palotába, amely akkor Dianának a lakhelye volt. Itt a walesi hercegnének és két fiának, Vilmos és Henrik hercegnek is gondoskodott az élelmezéséről. Négy éven át minden nap ő főzött nekik. Magánjellegű és hivatalos rendezvényeken is ő biztosította az ételeket a palotában.


Diana és két gyermeke hagyományos brit konyhán élt. Szerették a pásztor pitét, ami ragus étel, a borsót tartalmazó ételeket, Vilmos pedig odavolt a csirkéért és a halas tésztákért. Mindannyian imádták a lekváros tekercset. Ha McGrady felküldött hármójuknak 6 szeletet, az mind elfogyott. Olyan étrendet követtek, mint a középosztálybeli alattvalóik Angliába bármely pontján.

 

Lady Di 1997-es halála után McGrady-nek felajánlották, hogy dolgozzon Károly hercegnek, de ő nemet mondott és inkább Amerikába költözött a feleségével. Választott hazájában könyvet jelentetett meg a királyi család konyhájáról Eating Royally címmel (magyarul talán a Fenséges lakomák lehetne találó cím).
De térjünk vissza a királynőhöz. Milyen hát II. Erzsébet ízlése? Étrendje szénhidrátban szegény, főleg rostonsült húsokból és halból áll, amihez két zöldségfajtát szolgálnak fel vagy egy tál salátát.

 

Vajazik
Ha a királynő társaságban eszik, sok olyan ételt fogyaszt, melyek vajban dúsak.

 

Fogyózik
Odafigyel a testsúlyára. Ha egymaga étkezik, egyszerű dolgokat választ, mert tudatosan törekszik rá, hogy amikor a protokoll nem kívánja, lehetőleg ne fogyasszon túlságosan nehéz és hizlaló ételeket. Ilyenkor előszeretettel fogyaszt grillcsirkét salátával.

 

Ebédel
Általában délután egykor kerül sor az ebédre. Kedvelt étele a nyelvhal spenóttal vagy cukkinivel.

 

Teázik
A brit szokás, a délutáni tea a Buckingham Palotában sem maradhat el. Kis teasüteményeket és szendvicseket szolgálnak fel hozzá. A királynő kedvence a kerek, krémmel töltött piskóta, valamint a gyümölcsös és csokis sütik. Legalább kétféle szendvics kerül ilyenkor az asztalra, rajta uborka, füstölt lazac, majonéz, sonka és mustár. A lekváros kenyér sem maradhat el.

Mindezt Earl Grey teával kell leönteni.
A kenyér héját egyébként levágják. Arról illedelmesen nem szól McGrady, hogy II. Erzsébetnek vajon műfogsora van-e.

Szeparált hitvesi reggelik
Reggelire cornflakes vagy Special K pelyheket fogyaszt tejben. Megeszik hozzá egy-két kanálnyi barackot, szilvát vagy makadámdiót. Balmorban nyáron epret is fogyaszt.
Ha kedve van rá, kér egy főtt tojást is vagy csak egy pirítós kenyeret dzsemmel. Amihez kortyint egy kis Darjeeling teát. 
A királynő egyébként rendszerint nem a férjurával reggelizik. Nem mintha túl sok időbeli eltolódás lenne a kettejük reggelije között. Fülöp herceg 8.30-kor eszik, II. Erzsébet 9-kor kezdi meg a nap első étkezését.

 

Spártai vacsik

8408.jpg

A királynő nagyon fegyelmezett étkező. Vacsorára a "semmi keményítő" szabály érvényes. Vagyis lefekvés előtt nem eszik rizst, krumplit vagy tésztát, olyasmiket, amiben keményítő van.

Gyakran hal vagy fácán kerül az asztalra. Utóbbi Sandringhamból. Előbbi Balmoralból. (Általában lazac.)

A desszert friss gyümölcs. Barack a windsori kastély üvegházából.
II. Erzsébet egyébként nem eszi meg a fentebb felsorolt összes ételt minden nap. Van amikor alig majszol valamit. Vagy a délutáni uzsinál csak a szór egy kis morzsát a sütiből a szőnyegre, hogy a kutyusának legyen mit felnyalnia.

 

Fukar
Az uralkodónő utálja a pazarlást. Fukarsága közismert. A zabpelyheket például az ő kifejezett kérésére műanyagdobozban tartják, hogy ne száradjon meg hamar. 

Az uzsonnára készült sütiket sem dobják ki. Annyi napig van a zsúrasztalon, amíg el nem fogy.

Egyszer visszaküldött egy citromot, amit félig kifacsart (a rostonsült hala felett), mondván azt fel lehet még egyszer használni.

 

Bioétel
Az ökotudatosságáról híres Károly herceg érdeme, hogy behozta az alapanyagok közé az organikus zöldségeket és gyümölcsöket. Apja nem volt oda értük. Eleinte. McGrady azt gyanítja, hogy ez mára már megváltozott.

 

Szezonozik
II. Erzsébet nyáron szívesen fogyaszt epret, ami a balmorali kastélya kertjében termett, de januárban nem kérne a személyzettől epret, mert nem akkor van a szezonja. Ez tulajdonképpen nem kevés alázatról tesz tanúbizonyságot. Az ember elfogadja, hogy a bioszféra része és nem akarja az étrendjét rapszodikus, hirtelen jött kívánságokkal megbolondítani - s ezeket az óhajokat-sóhajokat primőr, üvegházi árukkal vagy mirelit termékekkel kielégíteni.

 

Nem nagy gourman

Nem tartozik azok közé, akik ínyencek és imádnak enni. Azért eszik, hogy éljen. Nem azért él, hogy egyen.
Naponta négyszer étkezik, de nem viszi túlzásba, nem eszi tele magát.

 

Imádja
A lekváros kenyeret és a csokit.

 

Utálja
A krumplit, a hagymát és a fokhagymát. Ha a receptekben benne van, nagyon keveset szabad használnia a szakácsnak. Bort sem igen iszogat..

 

Köszönöm, de nem
Az etikett szerint a királynő hattyút is ehet, de nem él a lehetőséggel.

 

Konty alá való
A nap végén bizony felhajt egy kis borókapálinkát (gin) Dubonnet vermuttal keverve. Egy adag gin, két adag Dubonnet.

 

Receptkönyv
A királynő külön receptkönyvet tart, hogy emlékezzen rá, mit szeretett eddig. Minden hivatalos étkezésnél -amikor államfőt látnak vendégül- csakis az általa jóváhagyott menüt szolgálhatják fel. Mindig ő határozza meg a menüt.

 

Helyi alapanyagok

A brit uralkodócsalád tagjai úttörői voltak a modern étkezési szokásoknak és annak is már korán fontosságot tulajdonítottak, hogy helyi gazdaságokból, farmokról származó összetevőkre hagyatkozzon a Buckingham Palota, vagyis ne a világ más tájáról hozassanak alapanyagokat.
Windsorban 200 Jersey tehén adja a tejet, Sussexben legelészik a marhanyáj, de van a királyi családnak még 140 anyadisznója és 1500 csirkéje is. 809 hektárt tesznek ki a legelőik.
A zöldséget és gyümölcsöt fallal körülvett király(nő)i kertjeikből és saját üvegházukból hozatják.

 

Éttermek
A királyi pár ritkán jár el vacsorázni éttermekbe, de nagy ritkán megteszik. Van egy külön lista, hogy hova mehetnek el Londonban. Állítólag rajta van a listán a Locanda Locatelli, a Savoy és a Ritz.

 

20 szakács
McGrady a Savoy Hotelben sajátította el szakmája minden csínját-bínját, mielőtt a Buckingham Palotába került, ahol mindig 20 szakács lesi a kékvérű lakók és barátaik, vendégeik óhajait. Amikor új munkahelyére került, McGrady volt a legfiatalabb séf a palotában. (Előtte már a Savoy-ban is a főszakácsságig vitte.)
A palotában csakhamar ő lett a tészták főszakácsa, de sokszor a Windsori Kastélyban töltött hétvégék teljes menüjéért is ő felelt. Az sem volt ritka, hogy őfelsége valamit felvett a menübe, mert a vendégének az volt a kedvence.


Mivel McGrady úr a királynő egykori szakácsa, elvileg nem beszélhetne a királyi család alkalmazásában eltöltött éveiről és tapasztalatairól. Ez megszokott kikötés a munkaszerződésekben.
Az nem derült ki a brit sajtó híradásaiból, hogy a főúri szakács vajon a Buckingham Palace jóváhagyásával leplezte-e le a koronás fő kulináris titkait (tehát megszólalása tulajdonképpen az uralkodó család tudatos PR-manővere, hogy emberibbé, hétköznapibbá tegyék Erzsébet királynőt, akihez így jobban lehet együttérezni), vagy saját felelősségére kotyogott csak. Mivel már nem szolgál a palota kötelékében, valószínűleg saját maga döntött úgy, hogy mindezt elmeséli az amerikai People magazinnak. Vélhetően szép summáért cserébe.

 

Forrás: Daily Mail, People Magazine, The Telegraph