2017. május 23. kedd
Dezső napja

Ez a vendéglátás jövője

Új kapu tárul ki a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó vendéglátóhelyek előtt. A 2012-ben indult és az elmúlt évek során országos szintre kiterjedt Fenntartható Étterem minősítési rendszer új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

“Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” - mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

Mitől fenntartható?

Amikor néhány évvel ezelőtt az emberek elkezdtek a “fenntartható éttermekről” beszélni, a kifejezés ellentmondásnak tűnt. Hiszen az éttermek a hulladéktermelésen alapított intézmények! Pont ezért luxus étterembe járni: senki sem mondja meg, hogy mit egyél, és senki sem nyaggat, hogy fejezd be, ami a tányérodon van. Az étlap egy mágikus kártya, mi minden kívánságodat teljesíti. S bár a vendéglátósoknak a fenntarthatóság mást és mást jelenthet – van, akinél a zöldséghéj komposztálását, máshol a napelem felszerelését -, a fenntartható vendéglátás egyik alapja egy nagyon egyszerű elv: a kukában landoló, ehető étel mennyiségének csökkentése.

 

A Fenntartható Étterem minősítés célja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

 

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével nyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

 

7806.jpgNéhány évvel ezelőtt talán még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet - ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek ráadásul egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket: a Fenntartható Étterem minősítés segít nekik abban, hogy megtalálják a valóban felelős vendéglátóhelyeket.

 

A fenntartható éttermek koncepciója megállíthatatlanul terjeszkedik a világban. Számos országban alakultak a vendéglátóhelyek “zöldítését” segítő és elismerő szervezetek: Magyarországon a Felelős Gasztrohős Hálózat, Kanadában a LEAF (Leaders in Environmentally Accountabel Foodservice), az Egyesült Államokban a GRA (Green Restaurant Association). A brit SRA-nak (Sustainable Restaurant Association) például – amely 2010-ben 32 vendéglátóhelyet számolt – ma már több, mint 4000 tagja van.

 

A hazai minősítés megújulásának örömére az első tíz vendéglátóhely számára, amely jelentkezik a Fenntartható Étterem minősítésre és megfelel a kritériumoknak (korábban pedig még nem nyert minősítést), a szervezet egy hónapnyi kedvezményt ajánl fel az első év minősítési díjából!