2017. március 29. szerda
Auguszta napja

Ezt egye a baba, és nem lesz allergiás

Rohamos tempóban nő a különféle élelmiszerallergiák előfordulása a lakosságban világszerte. Tudósok most arra jöttek rá, hogy a mogyoró és a tojás fogyasztása már egészen kis korban csökkenti az ilyen allergiák kialakulásának kockázatát.

A felfedezés azért ironikus, mert sokan éppen a mogyoróra és a tojásra válnak allergiássá felnőtt korukban. A Journal of the American Medical Association (JAMA) szakfolyóiratban ismeretett kutatási eredmények teljesen újszerűek a 15 éve uralkodó tudományos nézetekhez képest. A tanulmány nemcsak egy kísérletet vett alapul, hanem 146 vizsgálat eredményeit összegezte.


2000-ben a gyermekorvosok akadémiája, az American Academy of Pediatrics azt javallta, hogy az allergiát okozó ételeket tartsuk távol a csecsemőktől legalább egy éves korukig, de ha lehet, még tovább - főleg azoknál, ahol a családban előfordulnak ételallergiák.


Most ennek éppen ellenkezőjét tanácsolják a szakemberek: minél hamarabb ismertetjük meg a csecsemő szervezetével ezeket az ételeket, annál inkább hozzá tud szokni és nem fejlődik ki allergia ellene.
Az USA lakosságában az elmúlt évtizedben megduplázódott(!) az élelmiszerallergiás betegek száma.


A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a mogyorót például 4 és 11 hónap között meg lehet ízleltetni a csecsemőkkel (nyilván pépesített formában), mert akiknél ez történt, kevesebb esetben lettek allergiások rá.
A tojás fogyasztása a 4. és 6. hónap között tanácsolt. Egy másik allergén étel, a halhús is odaadható a csecsemőnek (szálka nélkül!), s ez is elősegítheti az allergiák kialakulásának megelőzését, vélhetően részben azért, mert az omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak (azért vélhetően, mert a tudósok erre találtak a legkevesebb bizonyítékot), míg a tojásnál és a mogyorónál valamivel erősebb volt a bizonyíték az allergiaellenes hatásra.


A kölcsönhatást egyébként maguk a tudósok sem igazán értik. "Nem világos, hogy bizonyos allergén ételek korai fogyasztása az, ami immunvédelmet hoz létre, vagy pedig az étrend sokszínűségének fokozásnak a mellékhatása ez" - írta Dr. Matthew Greenhawt, a Children’s Hospital Colorado immunspecialistája.
A mechanizmus pontos ismeretéhez további kutatások szükségesek.

 

Forrás: Time Magazine