2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Figyelem! Változtak az élelmiszer jelölések!

Július 20-tól megszűnt a különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriája, így ez a gluténérzékenyeknek szánt termékek esetében változást eredményez. A jövőben a gyártóknak és forgalmazóknak nem kell bejelenteniük a hatóság felé, ha gluténérzékenyeknek szánt élelmiszert kívánnak forgalmazni. Ezzel párhuzamosan új szabály is életbe lép a gluténmentességre és a csökkentett gluténtartalomra vonatkozó állításokról.

Az új szabály fenntartja a korábbi szabályozás lényeges elemeit, azt néhány ponttal kiegészítve – hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az OÉTI által nyilvántartásba vett gluténmentes élelmiszereket néhány éve az egészségpénztári egyenlegünk terhére is megvásárolhatjuk. Ebben ezután sincs változás.

 

Ezek a kifejezések maradhatnak

A Laboratorium.hu összegyűjtötte, hogy a diabetikus megnevezés helyett milyen feliratok lehetnek, és hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak.

Alacsony cukortartalmú: Ez az állítás akkor használható a címkén, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5g/100g vagy 2,5g/100ml határértéket.

Cukormentes: Ezt a kifejezést akkor alkalmazhatják a jelölések között, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Ez a szókapcsolat csak abban az esetben helytálló, ha a termék készítéséhez nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert (pl. mézet). De vigyázat, attól még, hogy nem tettek hozzá cukrot, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal jelölni is kell.

Csökkentett cukortartalmú: Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

Csökkentett energiatartalmú: Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölésű termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak.

Mit jelentenek a kifejezések?

1. A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a minősítés alkalmazható a természetes módon gluténmentes termékek esetében is.


2. A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz és a termék egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy olyan összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék.


3. Az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatást kísérheti a „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” vagy „coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják” kijelentések.


4. Amennyiben az élelmiszert kifejezetten úgy gyártották, hogy az élelmiszer glutént tartalmazó összetevőjének gluténtartalmát csökkentették, vagy a glutént tartalmazó összetevőt más, természetes módon gluténmentes összetevővel helyettesítették, akkor a címkén a „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” vagy „kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült” kijelentések is feltüntethetők.


5. A gluténérzékenyek többségének, de nem mindnek az étrendje tartalmazhat zabot, anélkül, hogy ez az egészségükre kedvezőtlen hatást fejtene ki. Komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése, ezért a „gluténmentes”, vagy „nagyon alacsony glutén tartalmú” termékekben levő zab gluténtartalmát is szabályozta a jogalkotó. A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

 

Fontos, hogy a gluténérzékenyek minden esetben olvassák el az élelmiszerek címkéit!

 

Július 20. óta a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek is figyelmesebbnek kell lenniük, az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek ugyanis lekerültek a polcokról egy uniós jogszabály miatt, ami már nem is tesz említést erről a táplálkozási zavarról.

 

 

 

A változtatás nagy odafigyelést kíván a cukorbetegektől, de az inzulin-intoleranciában szenvedőktől, és általában mindenkitől, akinek cukormentes diétát kell tartania. A tájékoztatás a címkén lesz, de figyelmesebben kell elolvasni a részleteket!

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban