2024. április 19. péntek
Emma napja

Rákkeltő hatásúak a forró italok

Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO szerint a 65 Celsius foknál melegebben elfogyasztott italok valószínűleg összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával. 

Bármennyire is szigorú elvárásoknak kell megfelelnie a tudományos tanulmányoknak, nem ritkán előfordul, hogy téves következtetéseket vonnak le. Ezeket idővel felülbírálják. 

 

A kávét 1991-ben sorolták a potenciálisan rákkeltő italok közé. Időközben a WHO rákkutató szervezete, az IARC törölte erről a listáról a kávét, pontosabban enyhítette a karcinogén (rákkeltő) hatás lehetőségét. Ám az intézet által végzett alapos tudományos kutatás során most arra jöttek rá, hogy a rendkívül forró italok fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.

 

7194.jpg

A szakemberek összefüggést találtak a mate-tea és a nyelőcső rák között, mert a dél-amerikai országokban, ahol ez kedvelt ital, nagyobb számban fordul elő a betegség, mint másutt. A szakemberek azt feltételezik, hogy nem a mate-tea maga okozza a rákot, hanem a hőmérséklet, amelyre felmelegítik. Ugyanis 65 Celsius foknál melegebben fogyasztják a latin-amerikai emberek, és gyakran fém szívószállal hörpintik föl. Sűrűn kényszerítik a nyelőcsövet az ilyen mértékű forróság elviselésére. Ebből következik, hogy valószínűleg más forró italok is elősegíthetik a rák kialakulását. 

 

A tudósok megvizsgálták a forró tea elfogyasztásának szokásait Közép-Ázsiában, Kínában és Japánban. Egyelőre viszonylag kevés vizsgálat készült ez ügyben, ennél alaposabb kutatást tartanak fontosnak. Állatkísérletekben már kimutatták, hogy a forró víz fogyasztása elősegíti a tumorok képződését a nyelőcsőben. Az IARC rendszeresen kiadja és frissíti a rákkeltő anyagok enciklopédiáját, melyben négy csoportba oszt minden dolgot: az első kategóriában egyértelmű, hogy valami rákos sejtburjánzáshoz vezet. A negyedik kategóriában "valószínűleg nincs" oksági kapcsolat, de nem lehet kizárni a rákkeltő hatást. E skálán a forró italokat a 2A kategóriába sorolták, vagyis a rákkeltő hatás "valószínű", mert nem elégségesek a karcinogén hatásra utaló bizonyítékok.

 

Fontos tehát megjegyezni, hogy az IARC besorolásai a tudományos bizonyíték erősségére utalnak, nem pedig arra, hogy egy-egy anyag milyen sűrűséggel (az esetek mekkora részében) okoz rákot, ami pedig sokkal relevánsabb adat lenne a fogyasztók számára. E szempontrendszer miatt lehetséges, hogy a dohány "százszor" nagyobb mértékben növeli a rák kialakulásának esélyét, mint az UV-sugarak, az IARC rendszerében mégis ugyanabban a kategóriában van a kettő. 

 

A kávé és a mate a 3-as csoportban vannak a tudomány jelenlegi állása szerint. Azoknak, akik Európában és az Egyesült Államokban hódolnak a forró teák élvezetének, nem kell aggódniuk, mivel e két kontinens országaiban 65 Celsius fok alatti hőmérsékleten fogyasztják az italokat. 

 

Iránban és Dél-Amerikában ellenben rutinosan 70 Celsius fokon isszák a teát és a matet. És mivel fémszívószállal teszik ezt, ami közvetlenül a torokhoz szállítja az italt, nincs idő, hogy a szájüregben egy kissé lehűljön.

 

Forrás: Lancet Oncology, Business Insider