2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

A szülő felel a gyerekkori cukorbetegség kialakulásáért!

Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegek világnapja (június 27.) alkalmából közzétett közlemény szerint tízből négy szülő a gyermekének már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

 

 

A gyorséttermi kaja is árt! 

A junk foodként csúfolt gyorséttermi ételek, és az élelmiszergyárakban előállított nassolnivalók is rendkívül ártalmasak a szervezet számára: zsírokban, sóban és cukrokban gazdagok, tápanyagban viszont szegények. Rendszeres és mértéktelen fogyasztásuk is nagy mértékben elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség és a veseproblémák kialakulását. Az Experimental Physiology nevű szaklapban olyan tanulmány jelent meg, amely patkányokon végzett kísérletet ismertet. Csokoládét, mályvacukrot, süteményt és sajtot etettek velük 8 héten át. Az eredményről itt olvashat bővebben.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) felhívta a figyelmet, hogy a fogantatástól számított első ezer nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

 

Rengeteg a cukorbeteg

Magyarországon mintegy 600.000 cukorbeteg él, és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10%-kal nő. Évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc ember veszti életét.  

A dietetikusok szerint a szülők felelőssége az egészséges étkezési szokások kialakítása. Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez.

 

"A gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, akkor később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket." - idézte az MTI Erdélyi-Sipos Alízt, az MDOSZ főtitkárát.