2024. április 19. péntek
Emma napja

Nem lesz hiány idén paradicsomból és paprikából

Hetek óta kapható magyar paradicsom és paprika. Az előrejelzések szerint tavasztól őszig elegendő mennyiség jut a hazai fogyasztóknak, a termésmennyiség kisebb részét pedig exportpiacokon értékesíthetik a termelők.

Tavaly jó évet zártak tavaly a paradicsommal, paprikával foglalkozó termesztők annak ellenére, hogy a hozamokat a forró nyár csökkentette. Szakemberek szerint az idei év sem lesz rossz.

 - Tavaly az árak a legtöbb zöldségfélénél elfogadhatóak voltak. Jóllehet a paradicsom esetében az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a hajtató felület, idén nem éri el a 400 hektárt, viszont a termésmennyiségek többszörösére nőttek - összegzett Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a szentesi szakmai napon.

 

A modern gazdálkodás áldása6657.jpg

Napjainkra töredékére csökkent a hagyományos fűtetlen fóliás termesztés aránya, a hazai ágazat nagy része modern, zárt termesztéstechnológiára állt át. Az üvegházi, hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezáltal növekvő versenyképességet nyújt. Míg a hagyományos talajos termesztés esetében a termésátlag 15-20 kilogramm négyzetméterenként, addig  az intenzív, talajnélküli termelésnél megközelíti az 50 kilogrammot.

 

A szükséges tápanyagok tudatos, optimális adagolásával a növény minden igényét ki tudják elégíteni akár 10-11 hónapon keresztül, ezáltal kiváló íz és minőség jellemzi a termést. A gazdag beltartalmi értékek elsősorban attól függnek, hogy érett termés kerül-e a fogyasztó elé, vagy pedig utóérlelt és több ezer kilométerről importált.

- Ezért is tanácsoljuk mindenkinek, hogy a jó minőségű hazait válassza a sok esetben bizonytalan külföldi helyett - tette hozzá a szakember. 

 6656.jpg

Vegye-vigye, hazai

2016-ban az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, amelynek első képviselői április végétől már elérhetőek a piacokon. Ez a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók.

 

Ledó Ferenc, Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke a paprikatermesztés lehetőségeiről szólva elmondta: - A fóliasátras, vagy üvegházi termesztés kevésbé függ az időjárástól. Az enyhe tél miatt azonban több kártevő is megjelent és a téli hónapokban a sokéves átlagtól jóval alacsonyabb fényerősség is gondot jelentett a fűtött termesztésben. Emiatt valamelyest csúszott a szüret.

 

Idén a gazdák megközelítőleg a tavalyi mennyiségeket ültették ki, a fóliaházakban már meg is kezdődtek a betakarítások. A hajtatott paprika mintegy 1500 hektáron terem 2016-ban, hacsak rendkívüli helyzet nem lesz, akkor 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható, amelyből 25-30 ezer tonna kerül exportra. Szabadföldön 1000 hektáron termesztenek paprikát.

 

- A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé valamelyest nőtt – mondta Ledó Ferenc. - Belföldön is egyre keresettebb a színes pritamin paprika és a kaliforniai, de ezek nálunk egyelőre nem igazán terjedtek el, pedig Európában nagyon közkedveltek. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik.

 

Gazpacho

 

Hozzávalók

  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 1 cs újhagyma
  • 1 salátauborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400g paradicsom
  • 2 Ek olaj
  • 2 Ek zsemlemorzsa
  • só, bors

 

Elkészítés

A zöldségeket viszonylag kicsire szeleteljük. Ízlés szerint ízesítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Rúdmixerrel összedolgozzuk. Hűtőszekrényben állni hagyjuk. Főtt tojás szeletekkel és petrezselyem apróra vágott zöldjével tálaljuk.

 

 

forrás: Tudatos Vásárló

C-vitamin bombák

A paradicsom és a paprika jelen tős C-vitaminforrást jelentenek. Emellett a paradicsomban még 10-12 féle vitamint találunk, például A, B1, B2-vitaminokat, valamint jelentős mennyiségben (1,6 mg) karotint. Éretlen paradicsomot viszont ne együnk, mert abban a szolanin mérgező. Ez az anyag az érés során bomlik le. A paradicsom és a paprika a főzés során sem veszítenek a tápértékükből, sőt! A paradicsom színanyaga, az erősen antioxidáns likopin például épp a hő hatására szabadul ki a növényi rostok közül. A paprikában kilencszer annyi C-vitamin található mint a paradicsomban és igen sok sok A-vitamint, B-vitaminokat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, a kálium és a vastartalma jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás, valamint bioflavon és likopin tartalma révén antioxidáns hatású, ami közismerten fontos a rák megelőzésében. A csípős fajták kapszaicin-tartalma szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést, az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét, serkenti az emésztőrendszer működését. Sőt, állítólag fokozza az agyban az örömhormonok termelődését, ezért fordulhat elő, hogy vannak, akik egyenesen függővé válnak és egyre jobban kívánják a csípőset.