2024. április 19. péntek
Emma napja

Idő és ritmus

A bioritmus minden embernél máshogyan működik. A fizikumot, érzelmeket és intellektust szabályozó ciklikusság meghatározó szerepet játszik az életünkben.

 Mindenkinek van saját ritmusa, ez az úgynevezett belső óra. Hosszú ideig az emberi élet ritmusát kizárólag az égitest nap mozgása határozta meg. De aztán feltalálták a mesterséges világítást - és az embernek megadatott a lehetőség, hogy éjszaka is aktív legyen.

A bioritmus minden embernél máshogyan működik: a nap a koránkelőknek korábban kezdődik, a későn kelőknek később. Egy reggeli lustálkodót nem sok értelme van „megtéríteni” – a saját ritmusunkat a génjeink határozzák meg.

1301.jpgEnnek ellenére a modern társadalmakban szemmel láthatóan eltávolodnak az emberek a természet ritmusától. Sokan az éjszakát nappallá változtatják, mert a hétvégi éjszakákat végigünneplik, vagy azért, mert rá vannak kényszerülve a pénzkeresésre és éjszakai műszakban dolgoznak.

Mindenestre a munkaadók, az iskolák vagy akár az egyetemek a kötött időbeosztással sok ember belső ritmusát felrúgják, kárt okozva ezzel magának az intézménynek is.

 

 

Elsődleges bioritmusok

 

Fizikum: 23 naponta ismétlődő ciklus, amely az egyén fizikai állapotára (egészség, vitalitás) utal.

Érzelem: 28 naponta ismétlődő ciklus, amely az egyén érzelmi állapotára (psziché, stabilitás, pozitív energiák, kapcsolatteremtés) utal.

Intellektualitás: 33 naponta ismétlődő ciklus, amely az egyén szellemi állapotára (kreativitás, gondolkodás, szellemi teljesítmény) utal.

 Mi az a bioritmus?

Az ember bioritmusának megfigyelése a 19. századba nyúlik vissza, első említése Wilhelm Fliess berlini orvos nevéhez köthető. A német fül-orr-gégész szerint az ember élete során számos területen ciklikusság figyelhető meg, beleértve a születést és a halált is. Az ő és később számos követőjének munkái alapján három elsődleges bioritmust különböztetünk meg: a fizikai, érzelmi és a szellemi (intellektuális) bioritmust, melyek az egyén születésének pillanatában mind középszintről indulnak, és különböző időintervallum szerint ismétlődő szinuszgörbét írnak le. A bioritmust kutatók később további, ún. másodlagos bioritmusokat is leírtak, melyek többnyire az elsődleges bioritmusok görbéiből származtathatók.

 

 

1300.jpg

Másodlagos bioritmusok 

 

Irányítás: a fizikumból és az intellektualitásból származtatott ritmus, mely az irányítói, vezetői készségekre, ill. a probléma megoldói készségre utal.

Szenvedély: a fizikai és az érzelmi ritmusokból származtatható, mely a cselekvőkészségre utal, jelölheti a szexuális energiát is.

Bölcsesség: az érzelmi és az intellektuális ritmusokból vezethető le, mely a döntéskészségre és az egyén környezetében betöltött szerepének tudatosítására utal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Személyre szabott bioritmus kalkulátor.