2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Új trendek az egészségügyben

A Ritmus.hu számba vette azokat a várható változásokat, melyek a jövőben alapvetően megváltoztatják a szemléletünket az egészségüggyel, egészségünkkel kapcsolatban.

A négy legelterjedtebb, nem fertőző betegség a WHO kimutatása szerint:

  • szív- és érrendszeri betegségek
  • légzőszervi betegségek
  • daganatok
  • cukorbetegség

Az újév beköszöntével sokan foglalkoznak a visszatekintéssel, az elmúlt év értékelésével. Mi inkább előre nézünk, és számba vesszük azokat a várható változásokat, melyek alapvetően megváltoztatják a szemléletünket az egészségüggyel kapcsolatban. Az elkövetkező év legfontosabb gondolata az öngondoskodás, az, hogy a saját egészségünkért mi tehetjük a legtöbbet.

 

Egészséges, vagy csak nem beteg 

1279.jpgAz egészségünkről való gondolkodás már az elmúlt időszakban is jelentős változáson ment át. Ez a jövőben is tovább fog folytatódni, és a egyre szélesebb körben válik általánossá az a komplex szemléletmód, amelyik szerint az egészség folyamatos odafigyelést, gondoskodást igényel. Az egészségmegőrzés nem pusztán egy-egy cselekedetet jelent, hanem az életünk minden területén és minden döntésünkben mérlegelendő szempont.

 

Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem egy dinamikus testi-lelki egyensúly ezért a prevenció sem merül ki pusztán szűrővizsgálatokban (ez csak betegségeket vagy kockázatokat tár fel), hanem az életmódunk megfelelő alakítása is lényegi eleme.

 

Gyógyszer személyre szabottan

A génkutatás olyan eddig ismeretlen területeket nyitott meg a gyógyászatban, amiről eddig csak elképzeléseink voltak. A géntérkép megfejtése végtelen távlatokat nyit a gyógyítás és megelőzés terén.

 

1274.jpg

Képzeljük el, ha az orvosunk ismeri a géntérpékünket, mennyivel hatékonyabb kezelést adhat, mennyivel hamarabb tárhatóak fel a kockázatok. A kezelések és akár a gyógyszerek is személyre szabottak lehetnek, így például minimálisra csökkenthetők a mellékhatások.

Ezen a téren még csak az út elején járunk, de a lehetőségek végtelennek tűnnek.

 

 

Információ az internetről

Az Internet elterjedésével, azzal, hogy használata egyre inkább az életünk részévé válik óhatatlan, hogy az egészségünkkel kapcsolatban is egyre nagyobb szerepet kapjon. Elsődleges szerepe lehet az internetnek az egészséggel kapcsolatos ismeretek terjesztésében. Sajnos az emberek jelentős részének még ma is viszonylag kevés ismerete van az egészséggel kapcsolatban, gyakran a gyógyszer tájékoztató elolvasása és értelmezése is problémát okoz.

 

1275.jpg

Az interneten a hamis információ ugyanúgy tud áramlani, mint a valós, ezért az internet használóknak támaszt kell nyújtani ahhoz, hogy mérlegelni tudják egy forrás hitelességét. Az egészségügyi döntéshozók és maguk az ellátó intézmények is lassan felismerik annak fontosságát, hogy a betegeknek a hitelt érdemlő információkat, ismereteket ők nyújtsák

 

Az internet lehetővé teszi, hogy elérhető legyen orvos szakértő, még ha csak virtuálisan is- olyan területeken, ahol a valóságos fizikai jelenlét gyakorlatilag megoldhatatlan. Ez például sokat segíthet a stroke kezelésében, amikor is az első óra a kritikus, de nehéz kardiológust találni, főleg vidéken.

 

Egészségügyi kütyük

Gyakorlatilag minden korház használ valamiféle elektronikus nyilvántartási rendszert, azonban csak kis részük aknázza ki az ebben rejlő lehetőségeket. Az informatikai rendszerek összekapcsolásával, az adatok gyors és biztonságos feldolgozásával, széles körű elemzésével jelentős költségek takaríthatók meg. Persze nem elhanyagolható e mellett a kezelések hatékonyságának javulása.

 1277.jpg

Az informatikai rendszerek alkalmassá tehetők arra, hogy a betegeket az ellátó intézményből történő elbocsájtás után is figyelemmel lehessen kísérni. Léteznek olyan platformok, amelyek egyesítve a mobil technológiát és mesterséges intelligenciát, egy összetett algoritmussal utasítják a beteget napi teendőire, diétára, testmozgásra az egészségügyi ellátó intézmény információi alapján. Ezek például jól használhatók szív- és érrendszeri, tüdő, és a mentális betegek esetében.

 

 

A hat legfontosabb rizikófaktor a WHO szerint

  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás
  • túlzott sóbevitel
  • magas vérnyomás
  • elhízás
  • magas vércukorszint, az inzulinrezisztencia

 1280.jpg

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban